Nog een weekje wachten, dan spuit de Asser fontein voor het eerst

De herinrichting van de Brink in Assen als openbare (speel-)ruimte is bijna voltooid. Volgende week gaat de fontein spuiten.

De fontein is de blikvanger van de vernieuwde Brink. De horizontaal spuitende fontein is bijzonder, iets vergelijkbaars is er in Nederland niet. De watersproeier heeft een bijzondere vormgeving met een taps en dan weer breder toelopende waterpartij. De onderlinge afstanden van de waterstralen verschillen ook.

Speelplaats

Het waterwerk krijgt ook een zitelement en is nadrukkelijk bedoeld als speelplaats voor kinderen. Die kunnen erin spelen en over de stralen heen springen. Het water in de fontein wordt permanent gezuiverd. Daartoe is een speciale zuiveringsinstallatie aan de fontein gekoppeld. Kinderen kunnen dus niet ziek worden wanneer zij water binnen krijgen.

De fontein is verder computergestuurd. De bouwer kan op afstand via een telefoonverbinding de spuitinstallatie bedienen.

De uit China afkomstige binnen- en buitenring liggen er al. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de bodem. Daartoe worden uit Portugal afkomstige stenen neergelegd.

Wanneer over enkele dagen het eerste water gaat stromen, kan er nog wel enige tijd overheen gaan voor de fontein helemaal naar wens functioneert. De sensoren waarmee een en ander wordt geregeld, moeten eerst worden afgestemd.

Kentekenregistratie

Na de bouwvak worden op de Brink camera’s geplaatst voor kentekenregistratie. Alleen mensen die geregistreerd staan mogen dan nog met de auto op de Brink komen. Overigens betekent dat nog niet dat een eind komt aan de overlast door automobilisten die de ook nu al bij de toegangswegen staande verbodsborden negeren.

De gemeente wil eerst een voorlichtingscampagne voeren en iedereen goed op de hoogte brengen voor daadwerkelijk bekeuringen worden uitgedeeld. Dat gaat, zoals het nu lijkt, gebeuren vanaf 15 oktober.

In totaal komen er drie camera’s te hangen die de kentekens van het verkeer registreren: aan de Brinkstraat en op de hoek Brink/Torenlaan. De derde camera komt ook bij de Brinkstraat en is voor overtreders die snel voor het Drents Museum langs door willen steken naar de Kloosterstraat.

Tweede horecaplein

Bij de ingrijpende reconstructie van de Brink en de Brinktrechter zijn alle obstakels in de vorm van hekjes en muurtjes verwijderd. Ook een aantal bomen moest weg. Daarvoor in de plaats is een autovrij stadsplein van rode steentjes ontstaan met paadjes en glooiingen in het gras.

Voor de Brinktrechter is de opknapbeurt een mooie oppepper. Het plein ontwikkelt zich meer en meer als het tweede horecaplein in Assen. De opknapbeurt kost in totaal zo’n miljoen euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.