Nog geen beslissing over straf moordbroers

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden stelt de zaak tegen ‘moordbroers’ Admilson en Marcos R. uit. Volgens het Hof is er nader onderzoek nodig.

Het Hof wil dat er beter onderzocht wordt hoe Berend Smit uit Dwingeloo om het leven is gekomen.

Meer onderzoek

Onderzoeken van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) dateren van voor de aanhouding van de twee mannen. Een verklaring van de verdachten was er toen nog niet. Volgens ex-militair Admilson en zijn jongere broer Marcos is er vanuit één punt, een greppel, geschoten maar volgens het Openbaar Ministerie is er vanuit meerdere punten op de man geschoten.

Er moet extra onderzoek komen naar onder meer de schotbanen van de kogels. De verklaringen van de verdachten en het scenario van het Openbaar Ministerie moeten worden getoetst aan de hand van de ter plaatse vastgestelde onderzoeksresultaten. Daarnaast moeten gedragsdeskundigen opnieuw met Admilson en Marcos R. spreken, om de bestaande psychiatrische en psychologische rapporten te kunnen aanvullen met geactualiseerde informatie.

Schok

De onverwachte boodschap van het Hof kwam bij veel nabestaanden in de volle rechtszaal in Leeuwarden hard aan. Nieuw onderzoek betekent dat de uitspraak nog lange tijd op zich kan laten wachten. Het Hof verwacht dat de onderzoeken niet binnen een maand zijn voltooid maar stelt ook dat de zaak niet langer dan drie maanden mag worden geschorst. ,,We vragen geduld in belang van de waarheidsvinding,” lichtte voorzitter Janny Dolfing het besluit toe.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.