Noodfonds moet centrum Beilen uit slop trekken

Het noodfonds van ondernemers voor activiteiten in het centrum van Beilen is er bijna. Dat betekent dat zomermarkten en andere feestelijkheden doorgaan.

De ondernemers brengen samen 20.000 euro in het laatje om de belangrijkste evenementen te kunnen betalen. Sinds de afschaffing van de Bedrijven Investerings Zone (BIZ), waren de sinterklaasintocht, de zomermarkten en de feestverlichting in gevaar. Maar de ondernemers hebben zich verenigd en een flink aantal betaalt 300 euro mee aan het noodfonds.

Voorzitter van het Ondernemersfonds Marc Bosscha is blij. ,,Het is duidelijk dat men zich toch achter de oren krabt sinds de afschaffing van de BIZ en vindt dat er wat moet gebeuren’’

Vorig jaar werd tegen de nieuwe Bedrijven Investerings Zone gestemd door de ondernemers. Jaarlijks hadden zij 50.000 euro in kas voor activiteiten en aankleding van het centrum. De ondernemers droegen daar naar rato in bij. Plots was er met het afschaffen van de BIZ geen geld meer voor de sinterklaasintocht, de zomermarkten en feestverlichting.

Initiatief

Het bestuur van het Ondernemersfonds nam het initiatief voor een tijdelijk noodfonds. Het bestuur hield een enquete om te weten te komen wat de ondernemers de belangrijkste activiteiten vinden.

Bosscha reageerde in eerste instantie teleurgesteld op het afschaffen van de BIZ voor 2016, maar geeft nu aan het toch nog een keer te proberen voor 2017. ,,Als de BIZ in 2017 weer niet doorgaat, dan vrees ik dat er weinig gebeurt in het centrum. Dat is niet goed voor de ondernemers maar ook niet voor de inwoners. We gaan dit keer beter uitdragen waarvoor de BIZ is en hopen het zo vlot te trekken.’’

Rem

Bovendien heeft de gemeente de rem gezet op het centrumplan, waarbij verkeer zou worden omgeleid en de straten anders ingericht. Op die manier zou het winkelen aantrekkelijker gemaakt moeten worden. Bosscha: ,,Eerlijk gezegd snap ik dat wel van de gemeente. Als de ondernemers zelf al niks willen bijdragen waarom zou je dan haast maken met een centrumplan?’’

Winkeliers in Beilen hebben wel een andere faciliteit gekregen van de gemeente, de zogenaamde ‘verlichte regeldruk’. Dat betekent dat winkeliers in principe toestemming krijgen voor allerlei extra activiteiten, tenzij er grote bezwaren zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld over een terras voor de deur, of alcohol schenken in de zaak. De verlichte regeldruk is een pilot tot het eind van het jaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.