Noodkreet GGD en Veiligheidsregio over stijging corona in Drenthe, leger schiet te hulp in verpleeghuis Hoogeveen

Personeel op de Covid-afdeling in verpleeghuis De Horst in Emmen. COPYRIGHT MARCEL JURIAN DE JONG Foto: Marcel Jurian de Jong

De GGD en Veiligheidsregio waarschuwen in een persverklaring dat er nog nooit zo veel coronabesmettingen waren in Drenthe en de situatie in de ouderenzorg een kritiek punt bereikt.

Het leger is al te hulp geschoten in verpleeghuis Weidesteyn in Hoogeveen vanwege het hoge aantal besmettingen onder ouderen en medewerkers daar. Defensie komt daar drie weken helpen, net als het leger ook in een aantal Groningse verpleeghuizen al assistentie verleent. Vanuit Groningen kwam er toen een noodkreet uit de ouderenzorg maar was dat in Drenthe nog niet nodig. Nu is het ook in Drenthe mis. In totaal zijn bij 25 Drentse verzorghuizen en woonzorgcentra uitbraken van het coronavirus.

Volgens Hans Kox, directeur van de GGD, is het alle hens aan dek. ,,De druk op de zorg in Drenthe heeft een kritiek niveau bereikt. We zien in veel verpleeg- en verzorgingstehuizen en woonzorgcentra het aantal besmettingen onder zowel bewoners als personeel nog steeds snel oplopen.”

Voorzitter VRD Marco Out: Blijf thuis

Voor burgemeester Marco Out, voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe, is de ernstige situatie aanleiding om opnieuw een klemmend beroep te doen op de inwoners : ,,Houd je juist nu aan alle maatregelen en blijf zoveel mogelijk thuis.”

Het aantal besmettingen onder de bevolking van Drenthe is sinds de uitbraak van het coronavirus nog niet zo hoog geweest. De meeste besmettingen in de provincie vinden momenteel plaats onder 50-59 jarigen in de thuissituatie, tijdens bezoek van/bij familie of vrienden.

Steekproef: Britse variant ook in Drenthe

Directeur Kox van de GGD maakt zich grote zorgen over deze ontwikkelingen. ,,Zeker tegen de achtergrond van de verspreiding van de zeer besmettelijke Britse variant van het virus, die nu ook in Drenthe is geconstateerd tijdens een steekproef. Bovendien zien we dat de druk op de acute zorg in de ziekenhuizen ook onverminderd hoog blijft.”

Kox en Out wijzen er op dat de continuïteit van de zorg in de verpleeg- en verzorgingstehuizen als ook in de gehandicaptensector in het geding is. Ze omschrijven de situatie als ‘nijpend’. Door ziekte van personeel wordt inmiddels ook een beroep gedaan op vrijwilligers van het Rode Kruis.

Verschillende zorginstellingen verenigd in het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland doen een dringend beroep op (ex) zorgmedewerkers om te helpen. Vooral verpleegkundigen en verzorgenden zijn heel hard nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe