Noodopvang asielzoekers Emmen eerder op slot

De noodopvang voor asielzoekers in Emmen gaat eerder dicht. De locatie is niet meer nodig. De landelijke trend is dat er minder asielzoekers instromen.

Minder instroom

Dat de noodopvang dicht gaat betekent niet per se dat de locatie direct helemaal verdwijnt, zegt Jacqueline Engbers woordvoerder van Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). ,,Bij overcapaciteit zijn er altijd drie scenario’s: de noodopvang wordt omgebouwd tot azc. Dat zal bij Emmen niet het geval zijn. Twee: de noodopvang wordt gesloten maar wel als buffer gehouden. Of drie: de noodopvang gaat helemaal sluiten. Daarover zijn we met de gemeente in overleg. We kijken wat de consequenties zijn van elk besluit en wat voor mensen er nu nog in de noodopvang zitten.’’ Wanneer de opvang sluit is niet bekend.

Het COA kijkt kritisch naar alle noodopvanglocaties in het land, nu er minder instroom van vluchtelingen is. ,,Het is duidelijk dat noodopvanglocaties in Drenthe op dit moment niet nodig zijn’’, zegt Engbers. De noodopvang in Emmen is de enige noodlocatie in Drenthe.

Maximaal 1 jaar

De noodopvang in Emmen heeft zeshonderd plekken, daarnaast is er een asielzoekerscentrum met eveneens zeshonderd plaatsen. Het asielzoekerscentrum blijft gewoon open.

De noodopvang in Emmen zou er voor maximaal een jaar zijn, tot 1 april 2017. Daarna wil de gemeente de locatie terug voor extra parkeerplekken bij het station. Daar zijn voor de komst van de noodopvang afgelopen voorjaar harde afspraken over gemaakt.

Bezetting

De bezetting van asielzoekerscentra wisselt sterk, maar op dit moment is ongeveer 70 procent van de plekken bezet in Drenthe. Engbers: ,,Dit kan morgen weer anders zijn. Dat heeft te maken met de landelijke in- en uitstroom van asielzoekers.’’

In ieder geval is de bezetting al een tijd onder de 100 procent, waar dat tijdens de hoogtijdagen van instroom bij sommige locaties steeg tot 105 procent.

Nieuwe centra

Wat dit betekent voor de plannen voor nieuwe asielzoekerscentra, wordt nog besproken. Er zijn plannen voor een asielzoekerscentrum in Meppel, Gieten, Zuidlaren en Echten. In Gieten werd haast gemaakt voor het opvangen van vierhonderd asielzoekers, maar de plannen zijn voor de tweede keer uitgesteld.

In Echten weigerde Johan Koops, eigenaar van bungalowpark Van Harte, vakantiegangers om ruimte te maken voor driehonderd asielzoekers. Ondertussen is er de hele zomer daar geen asielzoeker of vakantieganger geweest. Koops zit al ruim een half jaar zonder inkomen en wel met de vaste lasten van rond de tienduizend euro per maand.

In september gaan het COA, gemeenten, de provincie Drenthe en de Veiligheidsregio Drenthe in gesprek over welke plannen voor azc’s nog doorgaan en welke niet.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.