Nooit meer schapen in Exloo? (+video)

Waarom gaat de schaapskudde van Exloo niet meer dagelijks naar de schaapskooi?

Verdwijnt de schapenoptocht voorgoed uit het dagelijkse straatbeeld van Exloo? Alles wijst erop. ,,Jammer, maar het is geen ramp”, zegt Frans Schouten.

Hij is voorzitter van de stichting Schaapskudde Exloo, die besloot te breken met een voor Nederland unieke traditie. Vanuit de schaapskooi in hartje Exloo trok de kudde in de zomermaanden elke ochtend door de dorpsstraten richting heidegebied Molenveld om in de late middag weer terug te keren bij de kooi. Vooral onder toeristen was dit ritueel in trek.

Niet meer veilig

Het bestuur acht de rigoureuze maatregel noodzakelijk omdat de herder Monique Tielen zich niet meer veilig voelde en steeds meer bewoners langs de route klaagden dat de schapen en passant een ommetje maakten door hun tuinen om een hap en een snap mee te pikken.

‘Ik heb een keer een halve kudde in mijn tuin gehad!’
Lees verder

Vooral de veiligheid is een zwaarwegend argument om er voorlopig een punt achter te zetten. ,,In negen dagen tijd moest ik vier keer voor een auto springen die op schapen dreigde in te rijden. Hier heb ik geen zin meer in”, verklaarde de herder gisteren in deze krant. Ze zegt regelmatig het doelwit te zijn van scheldkanonnades, bedreigingen, ongeduldige verkeersdeelnemers en klagende bewoners.

Geen geduld

Volgens Schouten heeft het deels te maken met een veranderende mentaliteit. ,,Weet je wat het is? Mensen hebben geen geduld meer. Als ze op vakantie in Frankrijk zijn en een schaapskudde tegenkomen, stappen ze uit de auto en maken selfies en foto’s. Maar overkomt hun hetzelfde in Exloo dan ergeren ze zich aan het oponthoud.” Volgens Schouten neemt ook het aantal klachten toe van bewoners die langs de route wonen. ,,De laatste jaren hebben nogal mensen heggen en meidoorns uit hun tuin verwijderd.

Even een zijstapje

Dat maakt het voor een enkel schaap verleidelijk even een zijstap te maken door een tuin om een hap uit het gazon of een narcis te nemen. Voor een herder die met 250, 300 schapen en een paar honden op pad is, is zoiets niet te voorkomen. Die klachten nemen we serieus.”

Traditie

Schouten gaat binnenkort nog in gesprek met de gemeente Borger-Odoorn, die na de provincie Drenthe de grootste subsidieverstrekker is van de kudde heideschapen. Hij zou echter geen oplossing weten. ,,Ik zie niet gebeuren dat de hele route verkeersvrij wordt gemaakt.” Hoewel hij het betreurt dat een decennialange traditie dreigt te verdwijnen, wil hij er ook weer niet al te zwaar aan tillen.

GPS

,,Het is geen ramp. Ik ben er berustend in. Laten we vooral de techniek omarmen. Via gps kunnen toeristen de schapen altijd vinden op het Molenveld. Rond de kudde is al zo veel te beleven. Bakker Joost in Odoorn organiseert picknicks bij de kudde, Eko-Tours houdt excursies waar de schapen een hoofdrol in spelen, Oringermarke wil arrangementen opzetten en er zijn demonstraties schapen drijven.”

Bedreigingen en bijna aanrijdingen maken gang van schaapskudde Exloo naar heide tot een helletocht
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.