Noord-Nederland is bijzonder heet en droog: 5 toppers en 5 tobbers

Het is al weken warm en het wordt de komende dagen nog warmer. Tropische temperaturen met maxima tussen de 30 en 36 graden, meldt het KNMI. Ook ‘s nachts duikt de temperatuur niet meer onder de 20 graden. En een droogte die alle records verbreekt bovendien.

Wie gedijen er bij dit zomerse weer? En wie hebben het moeilijk? Een overzicht met vijf toppers en vijf tobbers.

TOBBERS

#1 Boeren

In de Groningse Veenkoloniën en vooral het zuiden van Drenthe gelden sinds vorige week beregeningsverboden. Akkerbouwers geven aan een deel van hun oogst als verloren te beschouwen.

#2 Veendijken

Dijken van veen zijn kwetsbaar als het droog is. Ze zijn vatbaar voor scheuren en absorberen geen water meer. In 2003 schoof een veendijk in het Utrechtse Wilnis door droogte zo’n zestig meter een polder in, waardoor gas-, water- en elektriciteitsleidingen afbraken. Waterschap Noorderzijlvest houdt de Hoornsedijk, een veendijk tussen Haren en Groningen, tijdens droge periodes extra in de gaten. Maandag begon het waterschap met het nat maken van de dijk.

#3 Ouderen, chronisch zieken en jonge kinderen

Langere periodes met warm weer vormen een gezondheidsrisico voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht, schrijft het RIVM. Ook jonge kinderen zijn kwetsbaar. Drink voldoende, adviseert het RIVM, ook als je geen dorst hebt. Matig het gebruik van alcohol en let een beetje op elkaar. Symptonen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.

#4 Honden (en andere dieren)

Neem je hond niet mee voor een zomerse fietstocht, waarschuwt de Dierenbescherming. De dieren zweten niet en raken warmte onder meer via hun voetzolen kwijt. Rennen op heet asfalt, tegels of zand is dan funest. Ook andere dieren kunnen slecht tegen de hitte. Teken verstoppen zich in de grond. Zet knaagdieren en vogels niet in de zon. Zorg dat geiten, schapen, paarden en andere dieren die buiten staan schaduw hebben. Voelt een dier heet aan, ademt het snel, wil het niet eten en oogt het lusteloos? Breng het naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater. Maak de kop, hals en poten van honden, katten, konijnen en knaagdieren nat (niet met ijskoud water). Bel direct de dierenarts als een dier nauwelijks nog reageert en een snelle hartslag en ademhaling heeft.

#5 De Papiermolen in Groningen

Openluchtbaden knappen uit hun voegen, maar zo niet De Papiermolen. Het monumentale openluchtbad in de stad Groningen ondergaat een drie miljoen euro kostende renovatie en is daarvoor anderhalf jaar dicht. „Bijzonder jammer”, zegt Sandra Lambers van Marketing Groningen. „Ze hadden elk jaar kunnen kiezen, maar niet dit jaar. Maar ja, dat weet je natuurlijk niet van te voren.”

TOPPERS

#1 Archeologen

Archeologen doen in tijden van droogte bijzondere ontdekkingen. In het droge zand of gras zijn van bovenaf soms sporen te zien die anders verborgen blijven. Met drones kunnen de sporen gemakkelijk worden gevonden. In Schotland werden deze maand structuren uit de IJzertijd en een Romeins kampement ontdekt. De droge zomer van 2018 zou wel eens net zo belangrijk kunnen blijken als het archeologische topjaar 1976, zeggen archeologen tegen de BBC.

#2 Boeren

Voor sommige boeren is de droogte een zegen, schrijft de Volkskrant. Van gewassen als ijsbergsla en bloemkool zijn de prijzen verdubbeld. „Als maar de helft van je oogst lukt en de prijs is drie keer zo hoog, dan zit je alsnog goed”, zegt akkerbouwer Hans Eelderink uit Zelhem.

#3 Pleziervaart

Het vijfhonderste pleziervaartuig van het jaar werd maandagmiddag feestelijk ontvangen in Veendam. En ook in andere wateren zijn volop bootjes, schepen en jachten te vinden. Op het water is het fijn dobberen met dit warme weer. (Pech voor botenbezitters is er ook, vanwege de droogte geldt er een vaarverbod op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal in Utrecht.)

#4 Brandweer

De brandweer heeft extra veel werk tijdens deze droge periode, maar weet de branden vooralsnog goed te bestrijden. De brandweer rukt in deze hete tijd met dubbel materieel uit, vertelt woordvoerder Mariska Oving van de Veiligheidsregio Drenthe. De brandweerlieden krijgen bovendien hulp uit onverwachte hoek. Bij twee bermbrandjes in Meeden begonnen omstanders te blussen. De brandweer hoefde nog slechts na te blussen, meldt RTV Noord.

#5 Campings, Openluchtzwembaden, strandtenten, ijssalons en ventilatorverkopers

Het is, kortom, een goede tijd voor ondernemers die zomerse producten verkopen. Terrassen zitten vol, ijsjes zijn amper aan te slepen en zonnebrillen, badpakken en flacons met after sun vliegen de winkels uit. „Dit is een zomer waar elke ijscoman van droomt”, zei een ijsverkoper bij het Groningse Ebbingekwartier tegen stadsomroep OOG. De toeristische sector gedijt sowieso bij het mooie weer, meldt Elsje van Vuuren van NBTC Holland Marketing. Bovengemiddeld veel Nederlanders kiezen voor vakantie in eigen land en ook Duitsers en Belgen weten ons te vinden.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.