Noordbarge: toch carbidschieten in dorp?

Er is een grote kans dat Noordbarge op oudejaarsdag toch in het dorp zelf met carbid kan schieten. Er is een plek gevonden bij het Terra College.

Dat zei Daniël Latour, een van de organisatoren van het traditionele carbidschieten in het dorp, vrijdagavond op de jaarvergadering van plaatselijk belang in Noordbarge. In overleg met de gemeente is een plek gevonden aan de Huizingsbrinkweg nabij het Terra College.

Protest

In Noordbarge staat de plek bekend als het horecaplein, omdat deze ook gebruikt wordt bij het jaarlijkse stoetbakken. Latour en zijn compagnons zijn erg blij met de plek, zeggen ze, omdat deze vlakbij de vorige locatie ligt. Daar mag het dorp zoals gemeld geen carbid meer schieten na een protest van een omwonenden.

In de nasleep van het protest van de Noordbarger heeft de gemeente Emmen inmiddels een lijst opgesteld met 135 carbidlocaties, waarvan twee in Noordbarge. Een derde aangewezen plek, de Boerweg, ligt niet eens in Noordbarge. ,,Maar ook de locaties aan de Stortweg en de Ermerweg voldoen bij lange na niet aan de regel dat er rondom het carbid een afstand van 50 meter moet zijn en bij de Ermerweg zitten we te dicht op de manege.’’ De locatie die nu gevonden is ligt precies 50,5 meter van het dichtstbijzijnde woonhuis.

Alternatieve locaties

Latour gaf aan dat er op oudejaarsdag vanaf een uur of 12 geknald wordt, op voorwaarde dat de gemeente nog met een definitief ‘ja’ komt. Zaterdag is de laatste dag dat inwoners van Emmen nog alternatieve carbidlocaties kunnen doorgeven. De gemeente hoopt voor eind november met de definitieve lijst te komen.

De gemeentelijke carbidlijst heeft nogal wat gevolgen voor verschillende dorpen. Zo staat Westenesch er niet meer op en in Erica kan het jaarlijkse festijn bij café The Spot niet doorgaan, tot woede van de uitbater. In Erica wordt vandaag geprotesteerd tegen de alternatieve locaties, die de gemeente in de lijst van 135 heeft aangegeven. Dat protest is bij café The Spot, waar tot vorig jaar altijd met carbid werd geknald.

Knip

Noordbarge stond het afgelopen jaar vooral in het nieuws vanwege de ruzies in het dorp als gevolg van de knip, die de gemeente in de Ermerweg had aangebracht. Daarmee werd voorkomen dat het verkeer van en naar Wildlands via Noordbarge zou rijden. De situatie stond vrijdagavond ook op de agenda, maar leverde geen felle discussie op. Dat heeft mogelijk te maken met de, al dan niet tijdelijk, verdwenen knip. Die knip komt volgens voorzitter Onno te Nuyl niet meer terug voordat het werk ter hoogte van de N34 en de Rondweg is afgerond.

Hoewel er wat weerstand was tegen Onno te Nuyl als voorzitter van plaatselijk belang keert hij toch terug in het bestuur. Nieuw zijn Elger Feddema, Evelien van Eken en Klaas van der Meulen. Wie er voorzitter wordt, wordt later bekendgemaakt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.