Noordelijk bajespersoneel is boos op Dijkhoff

Personeel van de gevangenissen in Veenhuizen en Ter Apel is boos op staatssecretaris Dijkhoff. Hij wil deze gevangenissen sluiten.

‘Dolksteek’

,,Het voelt als een dolksteek in de rug”, zegt voorzitter Karin Landman van de ondernemingsraad van Veenhuizen. ,,Wat mij het meest tegen de borst stuit is het moment dat hij zijn plan naar buiten brengt. Vlak voor de zomervakantie. Dan ga je met een lekker gevoel op vakantie.”

Sluiting

Dijkhoff en zijn topambtenaren houden vast aan de sluiting van acht gevangenissen en drie jeugdgevangenissen. Daaronder zijn een van de twee gevangenissen in Veenhuizen, de penitentiaire inrichting Ter Apel en jeugdgevangenis Juvaid in Veenhuizen. De staatssecretaris van Justitie stuurde het plan deze week naar de Tweede Kamer. Er staan ruim zevenhonderd banen in het Noorden op het spel.

De staatssecretaris wil de gevangenissen sluiten, omdat er bijna drieduizend cellen in ons land leegstaan. Het besluit over sluiting van de gevangenissen zal na de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017 worden genomen, want deze kabinetsperiode gebeurt dat niet, zo heeft de Kamer afgedwongen.

Onrust

,,Het enige dat ik kan bedenken om de boodschap nu naar buiten te brengen is dat de staatssecretaris en de top van de Dienst Justitiële Inrichtingen het plan deel willen laten uitmaken van de kabinetsonderhandelingen volgend voorjaar. Dijkhoff regeert daarmee over zijn graf. De boodschap komt op personeel in Veenhuizen over als zwaar ongepast en getuigt van weinig respect voor de werkvloer”, reageert Landman. Ze heeft haar ongenoegen op papier gezet en naar de Kamerleden gestuurd.

In Ter Apel heeft Dijkhoff ook voor onrust gezorgd, zegt or-voorzitter Marcel Otten. ,,Ik zie het rapport als een ongevraagd advies aan de Tweede Kamer. Gisteren hadden we de VVD nog op bezoek, onder anderen het Groningse Kamerlid Betty de Boer. Op dat moment werd het plan van Dijkhoff, ook VVD, bekend.”

Bomvol

In Ter Apel zitten veroordeelde vreemdelingen hun straf uit. Otten: ,,We zitten bomvol. Alle 334 cellen zijn bezet. We hebben zelfs een wachtlijst.” Het verhaal uit Den Haag over leegstand gaat er in Ter Apel dan ook slecht in.

Het personeel van Ter Apel en Veenhuizen trekt samen op richting Den Haag. Het krijgt steun van de provincies en gemeenten. Provinciale Staten in Drenthe lieten deze week al hun ongenoegen blijken over het jongste plan van Dijkhoff.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.