Noordelijk bestuur trekt eigen plan rond informatieverzoek Shell Papers

Shell Papers

De gemeenten Assen en Groningen en de provincie Groningen kiezen voor een eigen koers in de omvangrijke Shell Papers Wob-verzoeken. Het ministerie van Economische Zaken wil graag de regie houden, maar de noordelijke bestuurslagen zien dat niet zitten.

Dat schrijft journalistiek onderzoeksplatform Follow The Money woensdag.

Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) vroeg zo’n twee maanden geleden alle overheidsdocumenten over Shell sinds 2005 op. Dat gebeurt met een verzoek op de Wet openbaarheid van Bestuur (Wob). In totaal zeventien bestuursorganen - ministeries, provincies en gemeenten - kregen zo’n verzoek.

Invloed van Shell

Op die manier wil PAJ inzichtelijk maken wat de invloed is van een van de grootste bedrijven van de wereld op de Nederlandse rijksoverheid, maar ook op de lagere overheden. Follow the Money is ook betrokken bij de Shell Papers en schrijft over de journalistieke zoektocht van PAJ.

De provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen en Groningen zijn vier van de zeventien organen die een Wob-verzoek hebben gekregen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft, zo schrijft FTM, geprobeerd de regie namens de 17 bestuursorganen proberen te pakken. Daarbij proberen ze het verzoek met 90 procent in te perken, schrijft FTM. Maar de noordelijke overheden lijken helemaal niet te willen dat EZK de leiding neemt in deze zaak..

Wrevel?

Volgens juridisch adviseur Roger Vleugels - die de Wob-verzoeken over Shell opstelde en de procedures voert voor PAJ - bestaat er wrevel tussen het Noorden en EZK. Waar het ministerie van Economische Zaken het mega-informatieverzoek wil uitkleden, liggen de noordelijke overheden volgens Vleugels dwars. ,,Er is gezegd vanuit de noordelijke bestuurslagen: wij hebben een wat mindere ervaring met regie uit Den Haag. Bij een overleg in Den Haag was de gemeente Assen zelfs helemaal niet aanwezig. De gemeente Groningen slechts met een waarnemer.”

Het gevolg is dat Assen, Groningen en de provincie Groningen apart om tafel willen met Platform Authentieke Journalistiek en Vleugels om te bekijken welke documenten er allemaal zijn. Dat het Wob-verzoek ook bij Groningen ligt, is vanwege de gaswinning en de rol van Shell hierin. De provincie Drenthe en de gemeente Assen hebben het verzoek gekregen vanwege de aanwezigheid van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Drenthe. Het hoofdkantoor van de NAM (voor de helft van Shell) staat in Assen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Assen