Burgemeesters Schuiling van Groningen en Out van Assen nog niet voor opening van de terrassen: 'Ligt nu nog niet voor de hand'

Vrijwel lege winkelstraten en lege terrassen in Assen. Foto: Marcel Jurian de Jong

Een terrasje pakken in Groningen of Drenthe zit er voorlopig nog niet in. De burgemeesters Marco Out van Assen en Koen Schuiling van Groningen zien geen ruimte de terrassen op korte termijn te openen.

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei in de tv-talkshow Beau dat ze „liever mensen geordend op een terras ziet zitten, dan met duizend mensen in het Vondelpark.” Volgens haar is drukte met mooi weer niet tegen te gaan. „Op de terrassen kan het nog in goede banen worden geleid.” Ook de burgemeesters van Rotterdam, Den Haag en Utrecht steunen de oproep van Halsema om te versoepelen.

Versoepelingen? Ja, maar alleen als het verantwoord is

Burgemeester Koen Schuiling van Groningen ook. „Zolang het maar op een verantwoorde manier gebeurt. Wat dat betreft hanteert ze hetzelfde standpunt als het Veiligheidsberaad. Het lijkt wellicht of zij iets anders zegt dan het kabinet, maar dat is niet het geval. Want wat is verantwoord? Het aantal besmettingen moet afnemen en volgens het RIVM moet het kunnen.’’

De noordelijke burgemeesters sluiten zich aan bij het standpunt van het Veiligheidsberaad, waarin de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s zitten. Deze stelt „stapje voor stapje versoepelingen, afhankelijk van de stand van zaken van de vaccinatie en de epidemiologische toestand”, bij mondde van Hubert Bruls, voorzitter van het beraad en burgemeester van Nijmegen bij Omroep Gelderland.

Zodra de coronacijfers positiever worden, is er meer mogelijk, zegt burgemeester Out. „Als het allemaal weer kan, vinden wij dat dit een van de eerste plekken is waar we moeten versoepelen. Maar het ligt nu nog niet voor de hand.”

‘Probleem verlichten dat misschien elders groter wordt’

De Asser burgemeester, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe, begrijpt de noodkreet van Halsema, maar ziet ook moeilijkheden bij een eventuele opening van de terrassen. „Het nodigt juist nog meer mensen uit om naar binnensteden te komen. Dan kan het misschien zo zijn dat het rustiger wordt in de parken, maar daardoor juist nog veel drukker in de steden. Dan verlicht je een probleem, dat elders misschien veel groter wordt.”

Afgelopen woensdagavond ging de avondklok voor het eerst om 22.00 uur in. Dat was te merken in onder andere het Noorderplantsoen in Groningen. Daar was het volgens omstanders drukker dan ooit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus