Noordelijke entree Meppel moet weer een visitekaartje worden

Meppel wil de entree aan de noordzijde weer een visitekaartje van de stad maken. Daarom moet het gebied Noordpoort de komende jaren een gedaanteverwisseling ondergaan.

Het gebied Noordpoort omvat woonbuurten en zware bedrijventerreinen en kent kansen en knelpunten. Het heeft een bijzondere ligging tussen de provinciale weg N375 en de binnenstad van Meppel. De Drentse Hoofdvaart loopt door het gebied en biedt als vaarweg kansen langs het water.

Daarom moet Noordpoort volgens de gemeente de komende jaren veranderen in een gemengd gebied met lichte bedrijvigheid, bijzonder wonen, recreatie en groen. Meppel werkt hiervoor aan een nieuw bestemmingsplan voor de 12 hectare van de Watertorenbuurt, de bedrijventerreinen Steenwijkerstraatweg, Oude Vaart en delen van Oevers D en de omgeving van scholengemeenschap Greijdanus en veevoederproducent Agrifirm.

Ook knooppunt bij Watertoren is uitdaging

Bijkomende uitdaging is de verkeerssituatie in Meppel-Noord. De capaciteit van het verkeersknooppunt bij de Watertoren is een groeiend probleem. De bereikbaarheid van de Meppeler havens, bedrijventerreinen en de binnenstad komt in het geding. Ook daar moet dus iets gebeuren.

De Klankbordgroep Noordpoort, samengesteld uit bewoners uit het gebied en vertegenwoordigers van de wijkplatforms Haveltermade en Nieuwveense Landen, is nauw betrokken bij de ontwikkelingen. Dinsdagavond worden tijdens een openbare bijeenkomst van de klankbordgroep in wijkcentrum De Poele de reacties besproken die op het nieuwe bestemmingsplan zijn ontvangen.

Scheepswerf Wout Liezen krijgt nieuwe toekomst

Ook de laatste ontwikkelingen rond de onlangs gesloten overeenkomst met scheepswerf Wout Liezen komen daar op tafel. Samen met de gemeente onderzoekt de directie van het bedrijf of het gebied van de scheepswerf in de toekomst kan veranderen in een waterrijk en aantrekkelijk gebied voor wonen, werken en ontspannen.

Voor de waterrijke gebieden van de scheepswerf worden verschillende scenario’s uitgewerkt. Het is de bedoeling om voor het vaststellen van het bestemmingplan inzicht te krijgen in de haalbaarheid van de plannen. Wanneer deze positief zijn, maken Meppel en de scheepswerf definitieve afspraken.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.