Noordelijke kandidaten 'Minister van Gehandicaptenzaken' klaar voor de finale

De noordelijke kanidaten voor ‘Minister van Gehandicaptenzaken’, links Frances Vereijken uit Groningen en rechts Sven Romkes uit Assen. Fotomontage: Inographics/André Broere

Het is zover: maandagavond kunnen kijkers stemmen wie de eerste Minister van Gehandicaptenzaken wordt. Twee van de zes kandidaten komen uit het noorden van Nederland: Frances Vereijken uit Groningen en Sven Romkes uit Assen. Ze zijn allebei zenuwachtig, maar hebben er zin in.

Voor de twee noordelijke kandidaten zit de campagneperiode erop. Vanavond zullen zij in het Kurhaus in Scheveningen tegen de andere vier kandidaten strijden om een jaar lang voor de rechten en belangen van gehandicapten in Nederland op te komen. De winnaar zal niet echt de politiek in gaan, maar hij of zij krijgt een jaarcontract bij KRO/NRCV om het werk te kunnen doen.

Goed gevoel over

„De zenuwen beginnen aardig te komen”, zegt Sven Romkes. „Ik zoek heel erg afleiding in de kleine dingetjes.” Sven kreeg een hersenbloeding bij zijn geboorte waardoor hij bijna niet kan lopen, spasmen heeft en een verstandelijke beperking in ruimtelijk inzicht heeft. Hij werkt op het moment bij ABN-AMRO waar hij zich inzet om gehandicapten in het bedrijf en partnerbedrijven aan een geschikte functie te helpen.

Hoe ging de campagne? „Het was heel pittig, maar ook hartstikke leuk. Ik heb een campagne gevoerd die echt bij me past, met duidelijke standpunten. Enkele speerpunten: hij wil de hoge uitval van gehandicapten in het onderwijs en de geringe beschikbaarheid van stageplekken aanpakken en veel duurzame en betaalde banen creeëren voor de doelgroep. „Ik heb bij ABN-AMRO al laten zien dat ik dat kan.”

Hij kijkt positief terug op de afgelopen maand. „Je ziet dat mensen hun best doen om naar manieren te zoeken om iedereen met een beperking mee te laten doen. Het feit dat ik een landelijk platform kreeg om de campagne te kunnen voeren maakt het al meer dan de moeite waard. We gaan nu echt werk maken van inclusie.”

Het is vanuit Assen een hele reis naar Scheveningen, dus Sven, zijn vriendin en een goede vriend hebben al een nacht in Scheveningen doorgebracht. Vanavond komt de rest van zijn vrienden en familie uit het noorden. „Het hele blok zit vol. Ik krijg iedere paar minuten ook een appje met, ‘ik ga op je stemmen’. Erg leuk allemaal!”

Een heel bijzondere avond

Ook vanavond op het strijdtoneel: Frances Vereijken. Ze is zelf niet gehandicapt, maar ze heeft een broer met een meervoudige beperking. Ze heeft haar zenuwen inmiddels redelijk onder controle. „Ik werd wel zenuwachtig wakker. Maar ik heb er heel veel zin in, het gaat een hele bijzondere avond worden.”

Ze heeft naast haar persoonlijke ervaringen met haar broer Global Mental Health gestudeerd. In haar campagne heeft ze gefocust op het voeren van gesprekken en contact leggen met gehandicapten en betrokkenen. „Ik denk dat mijn kansen goed zijn, maar het is lastig in te schatten omdat alle kandidaten een eigen invalshoek hebben. Ik denk wel dat ik iets heel anders inbreng dan de andere kandidaten.”

Wat wil Frances veranderen? „Ik wil de bewustwording vergroten, beeldvorming veranderen en een einde maken aan van het kastje naar de muur gestuurd worden. Hiervoor gebruik ik mijn persoonlijke ervaring gecombineerd met mijn persoonlijke kennis.” Ze heeft drie speerpunten: betere beeldvorming, maatwerk in hulp en toegankelijkheid, zowel fysiek in het betreden van ruimtes als toegankelijkheid van informatie voor bijvoorbeeld slechthorenden.

Mocht ze vanavond niet winnen wijkt ze niet af van haar ingeslagen weg. „Één ding is zeker, ik ga hier hoe dan ook mee aan de slag. Zeker na wat ik de afgelopen maand heb gezien en na de gesprekken die ik heb gevoerd. Ik hoop wel dat de toekomstige minister ook opkomt voor mensen met een meervoudige beperking zoals mijn broer.”

Maar natuurlijk hoopt ze dat ze wint, en ze is niet de enige. „Oh, er komt een hele lijst vanavond!”, lacht ze. „Familie en vrienden natuurlijk, mijn broer Ebel komt ook mee.”

De uitslag

De uitslag wordt bepaald door het publiek. Stemmen kan alleen tijdens de uitzending, tussen 21.15 en 22.15 op NPO1. Ook Boaz Spermon (35) uit Amsterdam, Sandra Ballij (37) uit Amsterdam, Rick Brink (33) uit Hardenberg en Thijs de Lange (21) uit Zaandijk nemen deel aan de finale.

menu