Noordelijke mbo's scoren goed

De vier mbo-scholen in Groningen en Drenthe doen het redelijk tot goed. Dat blijkt uit de nieuwste MBO Keuzegids 2016.

Het gereformeerde Roc Menso Alting uit Groningen is na het reformatorische Hoornbeeck College in Amersfoort de beste mbo-school van Nederland. Ze wordt gevolgd door het Alfa-college (zesde), Drenthe College (acht) en Noorderpoort (dertien). Er zijn 43 roc's in Nederland.

De vier scholen scoren boven het landelijk gemiddelde. Deltion College en Landstede, beide in Zwolle, zitten ook in de bovenste regionen. Van de twaalf groene roc's staat Terra op nummer vijf.

Moeite met een baan

Veel afgestudeerde mbo-studenten hadden de afgelopen jaren moeite een baan te vinden en ondanks de aantrekkende economie is dat niet verbeterd. De perspectieven na een zorgopleiding zijn vergeleden met twee jaar geleden zelfs verslechterd. Een opleiding mbo-verzorging gaf al niet veel kans op een baan, dat geldt nu ook voor mbo-verpleging. Door bezuinigingen in de gezondheidszorg zijn er minder vacatures. Ook in de het toerisme, maatschappelijk werk en in de beveiliging liggen de banen niet voor het oprapen. In de techniek is meer kans op werk, vooral in de bouw, wegenbouw en installatietechniek.

Jongeren die na hun mbo een goed salaris willen verdienen kunnen het beste procestechniek studeren. Zij verdienen twee keer zoveel als een pas afgestudeerd kapper. Ook andere technische beroepen verdienen goed.

Prima opleidingen

De noordelijke mbo's doen het met een aantal opleidingen prima zoals onderwijsassistent, sport en bewegen, horeca en verpleging (Alfa-college). Noorderpoort doet het goed met brood en banket en procestechniek en het Drenthe College met recreatie en toerisme, procestechniek en verpleging. Menso Alting blinkt ook uit in de zorgberoepen. Maar elk roc heeft ook opleidingen die beter kunnen. Commerciële dienstverlening zit bij het Alfa onder het gemiddelde, net als brood en banket. Bij het Drenthe College kunnen bouw en ict beter. Bij het Noorderpoort veiligheid en vakmanschap (Defensie).

Keuzegids

De Keuzegids neemt elk jaar de mbo-opleidingen onder de loep en baseert haar gegevens vooral op studentenoordelen en studiesucces. Studenten en ouders kunnen de gids gebruiken om de juiste opleiding te kiezen.

Foto: DvhN

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.