Noordelijke slopers blijven boos

Auto Recycling Nederland (ARN) moet het verlagen van de demontagevergoeding heroverwegen. Dat eisen noordelijke slopers, maandag bijeen in Assen.

ARN wilde aanvankelijk per 1 januari 2017 helemaal stoppen met de vergoeding. Die is nu 30 euro per autowrak. ARN liet gisteren tijdens een besloten bijeenkomst in Assen weten dat de vergoeding voor één jaar wordt teruggebracht tot 12,50 euro en daarna definitief naar nul gaat.

Cynisch applaus voor algemeen directeur

Noordelijke autosloopbedrijven lieten twee weken geleden in deze krant al weten dat ze verschrikkelijk boos waren. En dat waren ze maandag ook. Want een tussenstap van één jaar is een doekje voor het bloeden, vinden ze. Hun toekomst staat op het spel.

In vier bijeenkomsten in het land gaf algemeen directeur Arie de Jong de afgelopen weken uitleg aan regionale autodemontagebedrijven. Maandag in een zaal in Hotel Van der Valk in Assen sprak hij met ongeveer tachtig slopers uit het Noorden. Ze werden het niet eens.

De Jong begon met de mededeling dat hij keihard had geknokt voor de ‘gestaffelde vermindering’ (van 30 naar 12,50 naar 0). Maar hij oogstte slechts een cynisch applaus met zijn opmerking.

Wat blijft er overeind?

ARN is wettelijk verantwoordelijk voor het recyclen van 95 procent van alle autowrakken. Voor elke nieuw verkochte auto ontvangt de stichting een bedrag van 45 euro als verwijderingsbijdrage, via de importeur. Maar de autokoper betaalt.

Dat bedrag zal de komende jaren worden teruggebracht naar 35 euro. ,,In stappen van 2,5 euro per jaar’’, zei De Jong. Meerdere bij ARN aangesloten slopers in de zaal wilden weten waarom het bedrag dat zij per auto krijgen uitgekeerd dan niet ook in veel kleinere stappen wordt teruggebracht. Aanvankelijk zou de uitbetaling van 30 euro per auto namelijk tot 2019 overeind blijven.

Welles-nietes-discussie

Volgens De Jong stemde het ARN-bestuur (waar Rai, Bovag, Focwa en Stiba in zitten) in met de wijziging van dat besluit. Maar toen ontstond er een stevige welles-nietes-discussie, waar ook Stefan Cabri van brancheorganisatie van de slopers Stiba zich in mengde. ,,De notulen van die vergadering zijn nog altijd niet goedgekeurd’’, zei hij. ,,Wij zijn het er niet mee eens.’’ Een sloper uit Stadskanaal belde in de pauze met Rai en zei: ,,Zij hebben de notulen van die vergadering ook nog niet goedgekeurd.’’

De Jong bleef bij zijn standpunt. Maar de slopers ook. ,,We hebben op basis van afspraken investeringen gedaan. En nu wordt ineens een deel van de inkomsten geschrapt.’’ De Jong zegde toe opnieuw met het bestuur om tafel te gaan.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.