Noordelijke student moet volgende week dokken voor treinreis

Geen ontkomen aan: de ov-kaart voor studenten blijft volgende week ongeldig. Minister Ingrid van Engelshoven (D66) geeft geen krimp.

Dit blijkt uit haar antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Judith Tielen (VVD).

Petitie Michelle Leine

Zij trok aan de bel na een hartenkreet in Dagblad van het Noorden van studente Michelle Leine. Zij startte een petitie omdat de ov-kaart volgende week niet geldig is. Overal in het land is het dan vakantie, behalve in de regio Noord. Op sommige ROC’s zijn nog wel lessen, bovendien moeten sommige studenten reizen om op hun stage-adres te komen.

Van Engelshoven kan niet aan de onvrede tegemoet komen, stelt ze. Het is te ingewikkeld om de geldigheid van de ov-kaart te koppelen aan vakanties in de regio waar de student studeert. Daar zijn allerlei aanpassingen voor nodig aan de systemen en dat wordt te kostbaar. Van Engelshoven wil ook geen onderzoek of het mogelijk is.

‘Te veel gedoe voor één week’

Ook is het volgens de minister te ingewikkeld om de studenten een financiële tegemoetkoming te geven voor het feit dat ze moeten betalen voor hun reizen. Voor één week moeten daar allerlei systemen op worden aangepast en zijn er controles nodig. Van Engelshoven wijst er op dat de studenten op hun ov-kaart wel met korting kunnen reizen.

Het afschaffen van de zomerperiode waarin de kaart niet geldig is, zit er ook al niet in, als het aan de minister ligt. Want dan gaan de studenten nog meer reizen maken die niks met onderwijs te maken hebben. De minister zou daarvoor opnieuw met de vervoersbedrijven moeten onderhandelen over de vergoeding.

Niet voor de poes

De bedragen die zij nu al jaarlijks naar die bedrijven overmaakt zijn niet voor de poes, vindt de minister: spoorbedrijven krijgen 521 miljoen euro, dce streekvervoerders 214 miljoen euro en de stadvervoerders 111 iljoen euro.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.