Noorden positief over FOC

De inwoners van Noord-Nederland staan positief tegenover de komst van een Factory Outlet Centre (FOC). Slechts een op de vijf noorderlingen is uitgesproken tegen.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek door het RegioNoordPanel in opdracht van Enigma Research, waaraan duizend inwoners van Drenthe, Groningen en Friesland meewerkten. Aanleiding is de mogelijke bouw van een outletcentrum bij het TT Circuit in Assen. Hiermee is een investering van 40 miljoen euro gemoeid. Het FOC moet jaarlijks 2,2 miljoen bezoekers trekken en 300 banen opleveren.

Derde is voor FOC
Een derde van de noorderlingen juicht het toe wanneer in Assen een FOC de deuren opent, zo blijkt uit het onderzoek. Het percentage tegenstanders is het hoogste in Drenthe, maar in deze provincie zijn ook vier op de tien inwoners juist voorstander van het initiatief.

Bij een FOC zijn mode en schoenen van bekende merken te koop tegen lagere prijzen dan bij de reguliere middenstand. De binnenstadondernemers van Assen en wijde omgeving vrezen een verlies aan aantrekkingskracht en teruglopend bezoek. Overigens heeft ook Winschoten plannen voor een FOC en hebben Heerenveen en Drachten ambitie getoond. De gemeenteraad van Assen spreekt zich donderdag voor het eerst uit over de komst van het FOC. Eind januari wordt een besluit genomen.

Argumenten voor en tegen
De voorstanders van een FOC voeren verschillende argumenten aan. Zo wordt er fijntjes op gewezen dat een andere stad in deze regio gretig toehapt wanneer Assen afhaakt. ,,Het is beter om de zaak zelf in de hand te houden. Assen kan ook wel wat bedrijvigheid gebruiken'', zeggen zij. .,,Goed voor de werkgelegenheid en een boost voor de regio.'' Een andere respondent begrijpt het verzet ook niet. ,,Een Primark wordt toch ook niet verboden. Dat is pas echt goedkoop.''

,,Allemaal onzin, zo'n FOC. Houdt de plaatselijke middenstander in stand'', aldus een tegenstander. Een ander zegt dat kleine winkels kapot worden gemaakt en ondernemers er veel last van krijgen. ,,De outlet wordt de druppel die de emmer voor de winkeliers in Nederland doet overlopen. Vergeet het maar.'' Echt goedkoop is het ook niet hoor, waarschuwt een ander.

Ingrijpend voor noordelijke economie
Het besluit over de komst van een FOC is te ingrijpend voor de gehele noordelijke economie om dat alleen aan de gemeente Assen en de provincie Drenthe over te laten, vindt een derde. Vanuit de Sociaal Economische Raad is al een oproep gedaan om een gedegen onderzoek te doen. Op basis daarvan zouden de drie noordelijke provincies tot een gezamenlijk standpunt moeten komen. Ook belangenverenigingen uit de vastgoedsector en de detailhandel pleiten daar voor.

Bekijk hieronder de resultaten van het onderzoek. De cijfers zijn percentages.

Factory OutleTT Assen - Impressie

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.