Noorden voelt zich 'waterstofkoploper' met 20 miljoen euro subsidie uit Brussel

Auto op waterstof van de firma Holthausen..

Noord-Nederland is dichtbij een Europese subsidie van 20 miljoen euro voor de verdere ontwikkeling en toepassing van duurzame waterstof. Daarmee zou het noorden ‘waterstofkoploper’ worden in Europa, jubelen betrokkenen.

De aanvraag in Brussel is eerder dit jaar gedaan door het HEAVENN-consortium, onderdeel van de New Energy Coalition, de twee jaar geleden opgerichte coalitie van de energiesector in Noord-Nederland, overheden, bedrijfsleven en industrie en de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool.

,,Het is de bedoeling dat er ongeveer 80 miljoen euro privaat en publiek geld uit het noorden bij deze subsidie komt, dus dan hebben we het over een plan voor de komende jaren van 100 miljoen euro. Dat is een heel forse impuls’’, zegt Drents gedeputeerde Tjisse Stelpstra (ChristenUnie).’

,,Waterstof, als we het volledig groen kunnen produceren, is ontzettend belangrijk in onze ambitie om te verduurzamen, om van het gas af te gaan.’’

Groene waterstofketen

Groene waterstof wordt geproduceerd door watermoleculen met duurzaam opgewekte elektriciteit uit elkaar te trekken tot zuurstof en waterstof. Er komt geen CO2 aan te pas. De Noord-Nederlandse subsidieaanvraag, ook ondersteund door internationale partijen, gaat over een volledig functionerende groene waterstofketen binnen een geografische regio. Van groene waterstofproductie tot het gebruik van datzelfde waterstof.

Waterstof door aardgaspijpleidingen

Volgens de New Energy Coalition (NEC) behelzen de te realiseren projecten de grootschalige productie van groene waterstof als grondstof voor de industrie, de opslag, transport en distributie van waterstof en de toepassing voor de energievoorziening voor zowel de industrie als de gebouwde omgeving en in de mobiliteit.

Bestaande aardgaspijpleidingen worden bijvoorbeeld geschikt gemaakt voor het transport van waterstof en nieuwe waterstofleidingen worden aangelegd op het Chemie Park Delfzijl en tussen het GZI-Next terrein en het Emmtec bedrijvenpark in Emmen. Een ondergrondse waterstofopslag is voorzien bij HyStock in Veendam.

Verwarming van huizen

Waterstof als toepassing voor de verwarming van huizen wordt gerealiseerd in Hoogeveen en Groningen en voor de industrie in Delfzijl en Emmen.

In de mobiliteit zal waterstof worden gebruikt voor onder meer bussen, lichte én zware vrachtwagens en personenauto’s en er komen waterstoftankstations in Groningen en Emmen bovenop de reeds geplande in Pesse, Groningen en het reeds operationele tankstation in Delfzijl.

Eveneens wordt een binnenvaartschip op waterstof gebouwd en wordt groene waterstof ingezet bij de productie van e-kerosine voor vliegtuigen. Volgens de NEC Juist de zwaardere voertuigen zijn zeer geschikt voor het gebruik van waterstof en daar is ook de grootste CO2-reductie en milieuwinst te behalen.

,,Deze substantiële Europese subsidie versnelt de weg naar de top’’, stelt Gronings gedeputeerde Patrick Brouns (CDA).

Stelpstra: ,,De noordelijke propositie is als beste uit de bus gekomen. Het is de komende maanden aan ons om de projecten concreet te maken en als we daar in slagen, staat in januari 2020 een definitieve handtekening onder de subsidie. Dit is ontzettend belangrijk voor de regionale economie.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe