Noorden wil energie-unie met Duitsers

De drie noordelijke provincies onderzoeken de haalbaarheid van een energie-unie met de Duitse deelstaat Nedersaksen. Dat moet tot een daling van het energieverbruik leiden.

Met het plan voor een ‘experimenteergebied met vrij verkeer van energie’ speelt het Noorden in op doelstellingen van de Europese Unie. De provincies Groningen, Friesland en Drenthe willen profiteren van de fondsen die ervoor beschikbaar zijn. Dit idee staat in het Friese document Fryslân en Europa.

Het Friese provinciebestuur wil meer inspelen op ad hoc-kansen die het beleid van de Unie biedt. Samenwerking met Nedersaksen wordt als een mogelijkheid gezien. Aansluiten bij wat de Nederlandse en Duitse waddeneilanden op energiegebied willen is een van de ideeën binnen het project. Energie uit water halen is een andere mogelijkheid.

Friesland was de afgelopen jaren zo druk met de besteding van 300 miljoen aan eigen geld uit de Nuon-reserve, dat er minder aandacht was voor het aanboren van externe geldbronnen. Volgens het document is er een ‘mentale omslag’ nodig binnen de provinciale organisatie om de focus extern te leggen.

De bestuurders zien drie hoofdthema’s waarop Europees gescoord kan worden: watertechnologie, gemeenschapszin en natuurvriendelijke landbouw. Daarnaast mikt de provincie op ‘gebraden hanen’, onvoorziene kansen die zich voordoen. Een energie-unie met Nedersaksen zou zo’n haan kunnen zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.