Noordenveld juicht erfgoedstatus Veenhuizen toe

De gemeenteraad van Noordenveld omarmt van harte de nominatie om Veenhuizen tot werelderfgoed te verheffen. Dit ondanks onduidelijkheid hoeveel dat de gemeente gaat kosten.

Op zich is het niet meer dan logisch dat de raad akkoord gaat, omdat er al jaren naar toe wordt gewerkt. Het groene licht van de gemeenteraad is niettemin historisch, omdat er nu geen weg meer terug is.

De status van werelderfgoed wordt aangevraagd bij Unesco voor de koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, waartoe Veenhuizen behoort. Burgemeester en wethouders willen alvast 30.000 euro per jaar reserveren vanaf 2018 als die erfgoedstatus daadwerkelijk verwacht mag worden. Dat is voor de directe kosten die te verwachten zijn als het allemaal doorgaat.

In de raad was weliswaar wat kritiek dat er eigenlijk geen zicht is op de financiële gevolgen van de toekenning van de erfgoedstatus, maar daar bleek bij de stemming niets meer van. In tegendeel, Lijst Groen Noordenveld wilde het liefst nu al een potje reserveren voor investeringen die gemaakt moeten worden. De erfgoedstatus levert extra toerisme op en dat moet wel op een goede manier worden opgevangen.

Burgemeester Klaas Smid noemde de steun vanuit de raad belangrijk en sympathiek, maar betoogde dat een investeringsfonds te vroeg komt. Smid stelde dat er ook geinvesteerd moet worden in Veenhuizen als de status niet wordt verleend. Er moet naar het idee van Smid een toekomstscenario worden geschreven voor Veenhuizen en aan de hand daarvoor kan ingeschat worden wat er nodig is aan investeringen in het gevangenisdorp. Dat is volgens Smid ook het moment om te kijken naar een permanente reservering van gemeentegeld.

Vanuit het dorp is aangedrongen om nu al extra te investeren in het dorp, waarbij onder meer gewezen wordt op de onderhoudstoestand van het groen. Dat is onder de maat vinden onder meer de lokale ondernemers.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.