Noordenveld: opvang statushouders in Eelde

B en W van Noordenveld willen meedoen aan de tussentijdse opvang van statushouders op het bedrijventerrein in Eelde.

De gemeente hoopt in het voormalige pand van de Dutch Flight Academy een deel van haar statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, tijdelijk te kunnen huisvesten.

Ze blijven hier tussen de zes en twaalf maanden en moeten dan doorstromen naar een permanente woning. Tijdens hun verblijf in Eelde krijgen ze een inburgeringscursus en oriënteren ze zich op de arbeidsmarkt. Het Rijk vergoedt de kosten.

Gezamenlijk project

Noordenveld werkt voor dit project samen met de gemeenten Tynaarlo, Aa en Hunze, Emmen en Midden-Drenthe. Assen zou aanvankelijk ook meedoen, maar is afgehaakt. In Eelde is ruimte voor 96 statushouders. Lang niet alle statushouders in deze gemeenten kunnen hier worden opgevangen.

In de pas

B en W van Noordenveld zeggen aardig in de pas te lopen met hun taakstelling: tachtig statushouders voor dit jaar. Maar ook volgend jaar verwacht de gemeente er tachtig te moeten huisvesten.

De vraag naar sociale huurwoningen is zo groot dat het college met deelname aan de opvang in Eelde de druk van de ketel haalt. Bovendien verhuizen statushouders uit de asielzoekerscentra, zodat daar ruimte vrijkomt.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.