Noorderlichtjesparade in Hoogeveen

Veiligheid en beleving staan vrijdagavond voorop bij de Noorderlichtjesparade in Hoogeveen. Straten worden afgesloten en de beveiliging is opgeschroefd.

Alle mogelijke maatregelen zijn genomen om de zesde editie van de Noorderlichtjesparade voorspoedig te laten verlopen. De straten die de verlichte stoet aandoet, worden afgesloten. De Schutstraat zal al ruim voor tijd worden afgesloten, zodat er geen auto's langs dat deel van het parcours staan geparkeerd. Ook steegjes worden leeggehaald en beveiligd om te voorkomen dat objecten als verdacht worden gezien en opschudding veroorzaken.

Limiet van zeventien

,,Daarnaast is het aantal beveiligers verdubbeld ten opzichte van vorig jaar”, zegt activiteitencoördinator Jan-Willem Melisse. ,,Achter de schermen treffen we natuurlijk ook nog maatregelen waar ik niks over mag vertellen. Meer kunnen we als organisatie niet doen.” Bij de optocht worden tienduizenden mensen verwacht.

,,Alle wagens worden gebouwd door buurtschappen, vriendengroepen en lokale bedrijven. Met zeventien zitten we aan de limiet. Langer kan niet en omdat we toch willen vernieuwen zijn we op zoek gegaan naar andere veranderingen”, aldus de coördinator.

De organisatie heeft flink ingezet op muzikale aankleding van het evenement. Melisse: ,,Iedereen komt voor de praalwagens, maar de Noorderlichtjesparade moet een beleving zijn. Naar iets kijken is geen beleving. Mensen moeten wat voelen. Muziek maakt echt iets los bij mensen.”

Toezicht vanuit de eerste wagen

Vorig jaar liepen er daarom al twee korpsen mee in de parade, waarvan één bij de top vijf van de wereld behoorde. Dit jaar komt de volledige top drie van de wereld. ,,Beter kan oprecht niet. Zo creëren we drie keer een belevingsmoment. En een wereldkampioen van 62 personen in Hoogeveen is uniek.”

De afgelopen jaren organiseerde de 26-jarige Melisse de Noorderlichtjesparade samen met zijn vader. Bij een auto-ongeluk raakte die zwaargewond. Melisse nam zijn taken over. ,,Het verschilt per dag hoe het met mijn vader gaat. Hij is weer thuis en loopt af en toe wat. Vanuit de eerste wagen van de optocht zal hij gaan beoordelen of het dit jaar weer een succes is.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.