Noordshow laat jeugd in Assen knuffelen met dieren (al is zo'n 14 kilo zware reuzenpython om je nek wel even schrikken)

De Noordshow in Assen, de laatst overgebleven (inter)nationale kleindierenshow in Nederland, mikt op de jeugd. Foto: Jaspar Moulijn

De Noordshow in Assen, de laatst overgebleven (inter)nationale kleindierenshow in Nederland, mikt op de jeugd. Een aantal activiteiten is speciaal op hen gericht.

Natuurlijk is het best wel eng wanneer je als kind een dier optilt, op schoot legt of bij de slangenhoek om je nek krijgt gehangen. Want hoe til je een ielig kuikentje of een heuse kip uit zijn bak en hou je het beestje ook nog eens goed vast. Gelukkig zijn er professionals in de buurt om de fijne kneepjes te leren en desgewenst een handje te helpen.

Wat is er leuker dan knuffelen met je favoriete dier?

Al snel hoeven zij alleen nog maar een oogje in het zeil te houden. De kinderen redden zich er wel mee. Dat is precies ook de bedoeling van de organisatie van de Noordshow. Kinderen als het ware laten ‘proeven’ aan het plezier dat je met dieren hebt en aan het houden van beesten kunt beleven.

De knuffelhoek op de show is dan ook druk bezet. Wat is leuker dan lekker knuffelen met je favoriete dier. Dat kan niet alleen met kleindieren als kippen en konijnen, maar ook met pony’s, alpaca’s, koeien, geiten, schapen en ezeltjes. En niet te vergeten en misschien nog wel enger: slangen.

Julius bezwijkt bijna onder 13 kilo zware reuzenpython

Julius Hemmes (6) uit Roden bezwijkt bijna onder een 13 kilo zware reuzenpython. Maar hij durft toch maar. Teun (7) Koning uit Westerbork is samen met zijn ouders en vriendinnetje Nina. Na enige tijd voorzichtig aaien, mag de koningspython ook wel even om zijn nek. De familie was niet speciaal voor de knuffelhoek naar de Noordshow gekomen, vertelt vader Koning. ,,We wilden even rondkijken want misschien willen we wel een paar kippen.’’

De organisatie van de Noordshow neemt de jeugd ook serieus. Al zestien jaar is er een eigen show voor de jonge fokkers, maar de prijsuitreiking is nu verplaatst naar het drukste moment van de show: de zaterdagmiddag om 13.00 uur.

Vette prijzenpot met voer, goody bag en bondsmedaille

En de prijzenpot voor de winnaars liegt er ook niet om: een passende zak voer, een envelop met inhoud, een goody bag en als klap op de vuurpijl een bondsmedaille. Daarmee krijgen de jonge fokkers, aldus voorzitter Gerard Schenkel, ,,de roem die ze verdienen’’. En er ligt een mooie fokcarrière in het verschiet.

Bij de hoenders ging de 15-jarige Michiel Leeuwma uit Nieuw Beerta met de hoogste eer strijken. De vmbo-leerling is geen groentje. Hij begon op jonge leeftijd met twee legkippen van de buurman en fokt nu met Orpingtons, een Engels kippenras. Zijn bekroonde Orpington scoorde 96 punten.

In acht genomen dat 98 punten wel zo’n beetje het hoogst haalbare is en ‘jeugddieren’ op dezelfde wijze worden gekeurd als de dieren van volwassen, een prachtig resultaat. Michiel stop er dan ook veel energie in. ,,Je bent er eigenlijk altijd wel mee bezig. Alleen ‘s ochtends laat ik het voeren aan mijn moeder over. Ik zit namelijk ’s morgen al om half zeven op de fiets naar school.”

De Noordshow gaat de ingeslagen weg verder intensiveren. Dit jaar waren er speciale lesprogramma’s voor basisscholen en werd er samengewerkt met mbo en vmbo-scholen. ,,Dat was een enorm succes. Vrijdagmorgen hadden we hier bijvoorbeeld 800 leerlingen rondlopen. Die formule gaan we verder uitbouwen’’ vertelt Schenkel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu