Noordshow trekt steeds meer jeugd: 'Een konijn verzorgen is weer eens wat anders dan televisiekijken'

Vorig jaar werd voor het eerst een kinderplein ingericht op de Noordshow. Wegens succes borduurt de organisatie daar dit jaar op voort. Foto: Jaspar Moulijn

De Noordshow, van donderdag tot en met zaterdag in Expo Assen, gaat de samenwerking aan met het onderwijs. Want jong geleerd is oud gedaan, weten de kleindierenhouders.

De voorbereidingen op de grootste kleindierenshow van Nederland zijn in volle gang. Ruim 125 vrijwilligers zijn afgelopen zaterdag bezig geweest om de grote hal in het Expo Center in Assen in te richten voor de komst van zo’n 8.500 dieren en duizenden bezoekers. Van hokken en kooien tot jurytafels en springkussens, het staat er straks allemaal, zegt voorzitter Gerard Schenkel van de Noordshow. „Op maandag en dinsdag doen we de finishing touch en op woensdag moet alles klaar zijn voor de komst van de dieren.”

Succes verwacht

Na een aantal jaren waarin door slecht weer en de vogelgriep (waardoor pluimvee niet vervoerd mocht worden) het bezoekersaantal terugliep, was vorig jaar een topjaar voor de Noordshow, met 12.000 bezoekers en 8600 dieren. Schenkel verwacht dit jaar opnieuw een succesvolle editie.

„We hadden verwacht dat het aantal aangemelde dieren dit jaar iets zou teruglopen, maar dat blijkt reuze mee te vallen. Daar zijn we heel content mee en ik verwacht dat we het bezoekerscijfer van vorig jaar zelfs gaan overtreffen.”

Dat ligt, zo zegt Schenkel, mede aan het opnieuw opzetten van een kidsplein, waar je dieren kunt aaien en knuffelen. „Daardoor trokken we vorig jaar zo’n 2.500 extra bezoekers, vooral kinderen met hun opa’s en oma’s. Dat kidsplein breiden we dit jaar verder uit en ik verwacht dat de mensen die vorig jaar tevreden waren, weer terugkomen. Bovendien zien we vaak een zwaan-kleef-aan-effect: als het leuk was, vertellen ze dat weer door aan hun omgeving.”

Scholieren helpen mee

Inzetten op jeugd en hen enthousiasmeren voor de kleindierenhobby, dat is het devies bij de organisatie van de Noordshow. Daarom heeft zij contact gezocht met vmbo- en mbo-scholen in het Noorden. „Studenten vanuit verschillende opleidingen gaan meehelpen aan ons evenement. Denk aan horeca, gastheerschap en de verzorging van dieren. Zo doen ze bij ons ervaring op, en wij hebben als organisatie een paar extra handen.”

Extra mooi is dat een aantal studenten langsgaat bij basisscholen, om daar les te geven over het verzorgen en houden van kleindieren. „Zo proberen we de liefhebberij weer wat onder de aandacht te brengen van de jeugd. Ik ben geen docent, maar het houden van dieren is heel pedagogisch verantwoord en een huisdier kan veel troost bieden. En bovendien is het eens wat anders dan op de iPad zitten en televisiekijken.”

Internationale allure

Schenkel gaat ervan uit dat de Noordshow nog jarenlang dé kleindierenshow van Nederland blijft. „We zijn in Nederland op dit moment de enige show met landelijke en zelfs internationale uitstraling. We organiseren alles met vele vrijwilligers die heel hard werken. Noorderlingen lopen daar niet graag mee te koop, maar daar mogen we best wel trots op zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu