Noordshow voegt Dierenparade Assen aan naam tentoonstelling toe

De Noordshow gaat zich meer richten op gezinnen. De grootste kleindierententoonstelling van het land gaat verder onder de naam Noordshow Dierenparade Assen.

Tijdens het 40-jarig jubileum van de Noordshow begin januari komt er in Expo Assen, voorheen TT Hall, een promenade met allerlei kinderactiviteiten.

,,Denk aan een knuffelhoek, kinderboerderij, dierendokter, ponyrijden en straattheater”, zegt voorzitter Gerard Schenkel.

Subsidie

De Noordshow denkt daarmee te voldoen aan de criteria die de gemeente Assen heeft gesteld voor een subsidie voor het jubileum.

Die wil dat de tentoonstelling een gezinsevenement wordt. ,,We hebben onze naam veranderd in Noordshow Dierenparade Assen”, vertelt Schenkel.

De Noordshow lag in september in de clinch met de gemeente Assen. Die wilde geen 15.000 euro subsidie verstrekken voor het jubileum, omdat mensen tegen betaling naar een dieren in kooien kijken.

Circusdieren

Zo wilde Assen zich niet profileren. Ook haalde de gemeente nog haar beleid aan om circusdieren uit Assen te weren.

Deze argumenten schoten het bestuur van de Noordshow in het verkeerde keelgat en tekende protest aan.

Ook op het gemeentehuis zorgde de afwijzing voor ophef. Het gaat immers al 39 jaar goed met Noordshow, die de gemeente in 2015 zelf van Zuidlaren naar Assen haalde.

Bezwaren

De bezwarencommissie van de gemeente maakte duidelijk dat de argumenten van Assen niet sterk waren. B en W van Assen besloten deze week alsnog 15.000 euro toe te kennen aan de Noordshow.

,,We hebben een gesprek met de ambtenaren gehad en duidelijker onderbouwd dat we van de Noordshow een gezinsevenement willen gemaakt”, zegt Schenkel.

De provincie Drenthe heeft een subsidie-aanvraag van de Noordshow ook afgewezen, aldus Schenkel.

,,Maar daartegen hebben we ook geprotesteerd. Van de provincie vragen we ook 15.000 euro. Als Assen het doet kan de provincie niet achterblijven. De Noordshow is de enige grote kleindierententoonstelling in Nederland. We hopen deze keer op 14.000 bezoekers.”

8000 dieren

In Expo Assen zijn van 3 tot en met 5 januari 8000 kippen, konijnen, cavia’s, sier- en watervogels te bewonderen. Ze zitten kooien, maar over diervriendelijkheid hoeft niemand te twijfelen, meent Schenkel.

,,We voldoen aan alle wettelijke voorschriften en zien nauwlettend toe op voeding, verzorging, vervoer en inentingen. Een dierenarts keurt de beesten voordat ze worden ingekooid.”

,,Op de Noordshow komen topdieren. Je denkt toch niet dat de eigenaren hun beste dieren laten verkommeren. Als het welzijn van de dieren niet goed geregeld is, is dat de doodsteek voor de Noordshow.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.