Een lid van de christelijke beweging Noorse Broeders uit Stadskanaal maakte gebruik van een mol binnen de politie om info te achterhalen over tegenstanders van de orthodox-christelijke kerk.

De brigadier van de politie kreeg duizenden euro’s voor het schaduwen van twee oud-leden van de Christelijke Gemeente Nederland (CGN), zoals de Noorse Broeders officieel heten. Het hoofdkantoor van die kerk staat in Stadskanaal.

Peilbaken

Ook lekten de politiemol en een collega van hem, een ex-rechercheur, informatie uit politiesystemen over ex-leden van CGN. Jonathan van der L., zijn vriendin en een andere man die ook gelieerd was aan de broeders, waren het doelwit. De agenten plaatsten een peilbaken onder de auto van Van der L.  om zijn auto altijd te kunnen volgen.

Dat bleek vrijdag tijdens een strafzaak tegen de 53-jarige Elias B. uit IJmuiden. B. kent de twee mannen die gevolgd moesten worden via de Noorse Broeders. De 53-jarige verdachte vond het maar wat vreemd dat Jonathan van der L. nog vrij rond liep en schakelde via een vriend een agent en oud-rechercheur in. Voor een paar duizend euro grasduinde de agent door de politiesystemen op zoek naar info over Van der L. en een ander lid.

Van der L., jarenlang de financiële topman van de kerkbeweging uit Stadskanaal, wordt er van verdacht miljoenen euro’s achterover te hebben gedrukt van de Noorse Broeders. Vorig jaar werd hij in een civiele procedure al veroordeeld om ruim acht miljoen euro terug te betalen aan de Drentse stichting Hippo Mundo Charity (HMC), die gelieerd is aan de Christelijke Gemeente Nederland.

Elias B. dacht dat zijn oud-geloofsgenoot een deal had gesloten met het Openbaar Ministerie (OM). De vrees van de Noorse Broeders is dat Van der L. belastende informatie heeft over andere topmannen van CGN die geld van de kerk achterover zouden hebben gedrukt.

CGN: Staan hier volledig buiten

Het OM stelde dat deze zaak te maken heeft met de verdwenen miljoenen euro’s van de Noorse Broeders. Overigens laat CGN-voorzitter David Nooitgedagt weten dat CGN niets te maken heeft met het inhuren van de politiemol. CGN staat hier volgens hem volledig buiten.

De twee ingehuurde agenten volgden in opdracht van B. ook een andere man. Een paar dagen nadat de politiemol met zijn schaduwwerk was gestopt, werd die man op klaarlichte dag thuis overvallen door twee mannen. Dit duo is al veroordeeld (14 en 8 maanden cel), maar houden tot op de dag van vandaag hun mond over hun opdrachtgever.

Die mannen vroegen alleen naar de laptop van het slachtoffer en namen die, na de man te hebben mishandeld, mee. Op de laptop zou belastende informatie over het wegsluizen van geld door CGN-leden staan. De agent keek na de overval ook de aangifte van het slachtoffer in het politiesysteem nog na. In januari eiste het OM al 1,5 jaar cel tegen de politiemol voor omkoping en corruptie.

Ambtelijke omkoping

Elias B., die zich beriep op zijn zwijgrecht, hoorde acht maanden gevangenisstraf tegen zich eisen vanwege ambtelijke omkoping. Zijn advocaat vindt dat onterecht en pleitte voor vrijspraak. Volgens de advocaat had B. nooit de intentie om politie-informatie te krijgen. De officier van justitie was niet onder de indruk: ,,Hij dacht dat hij een agent mag omkopen. B. was de betaler en de bepaler van de opdracht.”

19 maart horen zowel B. als de politieman het oordeel van de rechtbank.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Aanrader van de redactie