Nordica wil passagier Eelde beter informeren

Nordica en Groninger Airport Eelde gaan de communicatie over uitval van vluchten verbeteren. De vliegmaatschappij hoopt gedupeerde passagiers zo beter te kunnen helpen.

Dat zei directeur Sven Kukemelk van Nordica donderdag tijdens een bezoek aan Eelde. De afgelopen periode vielen vijf vluchten van de Estse vliegmaatschappij uit Estland van of naar Eelde uit. Zo werd onlangs een zaterdagvlucht van Nice naar Eelde gecanceld en passagiers klaagden dat ze pas maandag naar huis konden.

10.000 passagiers omboeken

,,De vlucht ging niet door vanwege een staking van de Franse verkeersleiders. Daar konden wij weinig aan doen, maar er moesten wel 100.000 passagiers omgeboekt worden. Dat is een beste klus. Wij hadden binnen twee uur onze passagiers een alternatief geboden”, legt Kukemelk uit.

Hij zegt pas een dag later van de klachten te hebben gehoord. ,,Dat hoorde ik vanuit Eelde. Nordica heeft geen mail of telefoontje gehad. Het was weekeinde en dan staat het antwoordapparaat wel eens aan. Dat gaan we verbeteren. Een probleem is dat we niet alle e-mailadressen of mobiele nummers van passagiers hebben. Sommige vluchten worden door reisbureaus geboekt en dan krijgen wij mail-adressen en nummers niet door.”

Streven naar 99 procent

De hoogste baas van Nordica zegt dat 97 procent van de vluchten door gaan. ,,We streven naar 99 procent. Maar als er een technisch mankement aan een deur is, zoals enkele weken geleden in Kopenhagen, gaan we niet de lucht in. Veiligheid gaat boven alles.” Hij lepelt nog een cijfer op. ,,93 Procent van de vluchten van en naar Eelde vertrekt binnen 15 minuten na de opgegeven tijd. Dat is heel goed.”

Nordica vliegt dagelijks vanaf Eelde naar Kopenhagen en München, op zaterdag naar Nice en vanaf 16 juli op maandag naar Ibiza. Kukemelk is tevreden over de bezetting van de lijndiensten naar Kopenhagen en München, zogeheten hubs, waar passagiers kunnen overstappen op andere vluchten. ,,De vluchten naar Kopenhagen moeten voor 6o procent gevuld zijn, voor München 65 procent. In mei kon het beter, juni was goed, juli wordt nog beter en augustus ziet er ook goed uit. De helft van de passagiers gebruikt Kopenhagen en München voor een overstap naar een andere bestemming.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.