Norg werkt aan ‘recreatiewonen’

De discussie over wonen in een recreatiewoning heeft in Norg een eerste stap naar een oplossing gekregen. Een werkgroep gaat een toekomstvisie schrijven.

Dat klinkt misschien niet spannend, maar dat is het volgens de meeste van de 140 deelnemers aan het symposium ‘Norgerduinen’ wel. De bijeenkomst wordt door de stichting Oosterduinen, die de belangen van 430 eigenaren van recreatiewoningen in Norg behartigt, zelfs betiteld als historisch. Negen jaar lang wordt al geprobeerd om te komen tot een dubbele bestemming voor de honderden recreatiewoningen, zodat er legaal gewoond kan worden. Dat mag nu niet.

Voordat gemeente en provincie daarin mee willen gaan moet er een gedegen visie liggen voor de toekomst van het bosgebied van Norg en de omgeving. En daar gaat nu een werkgroep mee aan de slag met vertegenwoordigers van de eigenaren van de recreatiewoningen, de recreatiebedrijven, dorpsbelangen, Boermarken, zakenkring, gemeente en provincie. Volgend voorjaar moet er een eerste aanzet zijn.

Gedeputeerde Tjisse Stelpstra bleef vrijdag de hele morgen om vervolgens de aanwezigen uit te dagen om samen met een goed verhaal te komen waarom de provincie ja moet zeggen tegen permanent wonen. „Dat is bij ons nee, tenzij.... Ik daag u uit ons te overdonderen met uw verhaal.” Voor de provincie is Norg een voorbeeldproject voor al die plekken in Drenthe waar wonen in recreatiewoningen nu niet mogelijk is.

Wethouder Henk Kosters zei na afloop dat er een wezenlijke stap is gezet naar een toekomstvisie voor Norg, waarbij niet van tevoren vast staat wat de uitkomst wordt.

De eigenaren van Oosterduinen zijn zelf al begonnen met een opwaardering van hun bosgebied, omdat het opnieuw dreigt te verpauperen. Volgens voorzitter Albert Koele van de vereniging van eigenaren past dat goed in de opzet van een visie voor een veel groter gebied, waar ook het failliete attractiepark De Vluchtheuvel deel van uitmaakt.

De eigenaren hebben al afspraken gemaakt hoe ze om willen gaan met het bosgebied. Het geheel moet er beter uit gaan zien door eigen afspraken en beter beheer. Daarmee moeten ook drugsdealers en andere criminelen geweerd worden.

Koele: „Wij maken Norg mooier.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.