Nu al veel belangstelling voor appartementen in Noordersanatorium

Al tien tot vijftien mensen hebben belangstelling getoond voor de twintig appartementen die Vastgoed Groningen wil realiseren in Het Blauwe Paviljoen, het voormalige gebouw van het Noordersanatorium, in Zuidlaren.

Dit zegt directeur Thijs van Bree van Vastgoed Groningen. Dit bedrijf heeft het woningbouwplan ingediend bij de gemeente Tynaarlo en bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het Blauwe Paviljoen is een rijksmonument en dit beperkt de mogelijkheden van het gebouw. De beide instanties moeten zich dus nog wel over het plan uitspreken.

Denkwerk

Architectenbureau Skets uit Groningen maakt hiervoor een ontwerp, vertelt directeur Thijs van Bree van Vastgoed Groningen. Het vergt enig denkwerk om de kleine kamers om te toveren tot fraaie appartementen. ,,We kunnen dit realiseren door alleen wanden weg te halen die geen monumentale waarde hebben’’, vertelt Van Bree. ,,Tevens krijgt het nieuwe wooncomplex niet één centrale toegang, maar meerdere. Daardoor lukt het mooie appartementen te realiseren en tegelijkertijd het monumentale karakter te waarborgen.’’

Gelijkvloerse woningen en maisonnettes

De appartementen worden 120 tot 200 vierkante meter groot. Het gaat zowel om gelijkvloerse woningen als om maisonnettes, die dus over twee verdiepingen liggen. Er komt een lift in het gebouw. De prijzen variëren van circa 325.000 tot bijna 500.000 euro. ,,Elk appartement zal uniek zijn’’, belooft Van Bree.

De makelaars Groenhout in Zuidlaren en Verver Jet Winters uit Haren regelen de verkoop. Van Bree hoopt medio volgend jaar de vereiste vergunningen in huis te hebben. IJs en weder dienende kunnen begin 2019 de eerste bewoners hun intrek nemen in het appartement.

Pand was te groot voor zorgpartijen

Het Blauwe Paviljoen is sinds september in handen van Vastgoed Groningen. Daarvoor probeerde ontwikkelaar Frank van Berlo vergeefs een bestemming te vinden. Hij overlegde hiervoor met diverse zorgpartijen om er een woon-zorglocatie van te maken. De grootte van 5000 vierkante meter maakte dit moeilijk. Van Berlo verwachtte dat Vastgoed Groningen als regionale partij beter in staat zou zijn het pand te ontwikkelen.

Het pand is in 1935 gebouwd naar een ontwerp van Egbert Reitsma als open afdeling van psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord. Het pand kreeg in 1988 een nieuwe bestemming bij medicijnentester Pharma Bio Research, dat later overging in PRA Health Sciences. Dit bedrijf besloot in 2015 de activiteiten bij het Martini Ziekenhuis in Groningen te concentreren, waardoor het Blauwe Paviljoen leeg kwam te staan. In afwachting van een nieuwe bestemming nam vastgoedbeheerder Carex het onder zijn hoede. Die biedt mensen tijdelijke huisvesting en werkruimte.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.