Voor ontucht met twee buurmeisjes (7) uit Emmer-Compascuum is tegen een 80-jarige man in hoger beroep 24 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan 18 maanden voorwaardelijk. Van het Openbaar Ministerie moet hij ook naar een gespecialiseerde geriatrische kliniek.

Het Openbaar Ministerie (OM) is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis dat de rechtbank in Assen eind 2018 uitsprak over de man. Hij werd in april 2010 opgepakt en zat een paar maanden in voorarrest. De bejaarde man mocht niet terug naar Emmer-Compascuum. De rechtbank legde hem 360 dagen cel op, waarvan 316 voorwaardelijk voor het plegen van ontucht met een van de twee meisjes.

Lokte buurmeisje met snoep en knuffels

Voor het misbruiken van het andere kind was volgens de rechtbank te weinig bewijs. Het OM is het daar niet mee eens. De advocaat-generaal acht beide gevallen van ontucht bewezen. De man heeft bekend dat hij een van de meisjes tussen juli 2017 en april 2018 heeft betast. Hij lokte haar met snoep en knuffels.

Vorm van dementie

Het hoger beroep werd al een keer eerder behandeld. Het gerechtshof bepaalde toen dat er meer onderzoek moest worden gedaan naar de psychische gesteldheid van de man. Door deskundigen is een vorm van dementie bij hem vastgesteld. Het OM vindt dat hij in een gespecialiseerde geriatrische centrum moet worden opgenomen.

Van de advocaat-generaal mag hij vijf jaar lang niet in Emmer-Compascuum komen, geen contact hebben met de twee slachtoffers en zonder begeleiding geen omgang hebben met kinderen onder de twaalf jaar. Het hof doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe