Tegen een 50-jarige man uit Meppel is voor de rechtbank in Groningen tien maanden celstraf geëist wegens oplichting van provider Ziggo. In een jaar tijd zou de man zonder er zelf voor te betalen tussen de 300 en 400 digitale decoders hebben besteld, ontvangen en hebben verhandeld.

De verdachte bestelde de decoders, volgens het Openbaar Ministerie, met valse e-mailadressen en liet de decoders vaak bezorgen op adressen van leegstaande woningen. Vervolgens kreeg hij - op de aangemaakte emailadres - de melding dat het pakket niet kon worden afgeleverd, maar moest worden opgehaald bij een afhaalpunt, vaak bij een Readshop.

Hij hoefde zich bij het afhalen niet te legitimeren. Het even laten zien van een rijbewijs was voldoende. ,,In Meppel vertrouwen de mensen elkaar nog’’, werd gezegd.

Per bestelling maakte de verdachte een nieuwe e-mailadres aan. De decoders verkocht hij voor 35 euro. Uit een financieel onderzoek kwam naar voren dat er 339 maal 35 euro op een bankrekening van de verdachte is gestort.

In de schuldsanering

De man zat op dat moment in de schuldsanering. In de woning van de man werden tientallen dozen aangetroffen met decoders en andere dure apparaten.

Een en ander speelde zich af in 2017 en 2018. De verdachte zei het zich niet meer te kunnen herinneren. Bij de politie had hij zich vooral beroepen op het zwijgrecht. De rechters zeiden het merkwaardig te vinden dat hij er niets meer van wist.

Rechter: ,,Het lijkt wel alsof u zich van de domme houdt. Als je honderden decoders bestelt, dan vergeet je dat toch niet?”

De verdachte: ,,We worden allemaal een dagje ouder.’’

Luxe leventje

Tijdens het onderzoek kwam naar voren dat de man er een luxe leventje op nahield, ondanks zijn schulden en het feit dat hij moest rondkomen van weekgeld (40 euro). Zo hing in zijn woning een televisietoestel van 7200 euro aan de muur. Ook zou hij in een jaar tijd drie keer op vakantie zijn geweest naar Gran Canaria. De verdachte kon het zich niet voorstellen.

Tegen een tweede verdachte, een 41-jarige man uit Drunen, werd een werkstraf van tachtig uur geëist wegens witwassen. De man, een ondernemer, kocht decoders van de eerste verdachte. Hij zei dat in goed vertrouwen te hebben gedaan. Zo liet hij de betalingen lopen via de bank. De officier van justitie vindt echter dat de man meer onderzoek had moeten doen naar de betrouwbaarheid van de leverancier. ,,U heeft bewust een risico genomen.’’

De uitspraken zijn over twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe