OM: boete voor boer uit Barger-Compascuum voor poten foute aardappelen

Een akkerbouwer uit Barger-Compascuum moet wat het Openbaar Ministerie betreft een forse boete betalen voor het poten van 'foute aardappelen'. Die rassen zijn niet getest op ziektes en zijn daarom een gevaar voor de Nederlandse akkerbouw.

Dat bleek donderdag op de zitting in de rechtbank in Zwolle. In Noord-Nederland gelden strikte eisen voor welke aardappelrassen de grond in mogen.

Wratziektegebied

Zo is heel Drenthe aangewezen als wratziektegebied: de rassen die hier gepoot mogen worden, moeten daar resistent tegen zijn. De akkerbouwer hield zich volgens het Openbaar Ministerie niet aan de complexe regelgeving. Op drie percelen in Gieten en Ekehaar stonden de aardappelrassen Zorba, Innovator en Lady Amarilla, bleek uit onder meer DNA-onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA). Rassen die daar op dat moment niet waren toegestaan.

Twee stroken

,,Lady Amarilla kan niet kloppen. Die hadden we in 2015 al niet meer'', zei de akkerbouwer. Aardappelen van het ras Innovator stonden op een perceel slechts in twee stroken langs de randen, zei hij.

Willekeur

De akkerbouwer erkende dat er iets mis gegaan moet zijn binnen het bedrijf. Maar hij meende dat hier sprake is van willekeur. Boeren in de omgeving kregen voor dezelfde feiten in 2014 nog een waarschuwing. De officier van justitie wist daar niets van. Ze vond de overtredingen ernstig.

Belangrijk exportproduct

De officier hamerde op het belang van het voorkomen en bestrijden van plantziektes. ,,Aardappelen zijn daar zeer kwetsbaar voor. En het gaat om een voor Nederland belangrijk exportproduct.'' Juist het gebruik van resistente rassen moet er voor zorgen dat de sector in Nederland kan blijven bestaan, zei ze.

Criminele winst

De officier eiste voor meerdere overtredingen in totaal een boete van 20.000 euro waarvan 5.000 euro voorwaardelijk. In een aparte zitting zal het OM nog betaling van 60.000 euro aan criminele winst vorderen. Een absurd hoog bedrag, vond de akkerbouwer. Zelfs in een geweldig jaar komt zijn winst niet in de buurt van dat bedrag. De uitspraak is op 26 juli.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.