OM eist cel tegen ooit jongste ondernemer Robbin R.

ANP

Voor faillissementsfraude, verduistering en onttrekking aan het beslag moet de 24-jarige Robbin R. een celstraf van een jaar opgelegd krijgen. Maar hiervan is dan vier maanden voorwaardelijk, eiste de officier van justitie voor de Noordelijke Fraude Kamer in Groningen.

Robbin R. kreeg als 15-jarige landelijke bekendheid met zijn handel in brommobielen. In 2011 werd hij uitgeroepen tot de jongste en succesvolste ondernemer van Drenthe.

De 56-jarige moeder van R hoorde anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk tegen zich eisen. Zij heeft zich volgen het openbaar ministerie schuldig gemaakt aan hypotheek-en faillissementsfraude, witwassen en hennepteelt. De 65-jarige stiefvader van Robbin hoorde de hoogste strafeis; anderhalf jaar cel. De man moet de straf eveneens krijgen voor hypotheekfraude en hennepteelt. Vooral in dit laatste is de man volgens de officier hardleers. Hij werd al twee keer eerder voor hennepteelt veroordeeld. Sterker nog, er loopt nog een zaak in verband met hennepteelt tegen hem.

Auto Zwaluw

Robbin R bestierde tot augustus 2013 Auto Zwaluw BV. Het bedrijf ging failliet. De officier verwijt de jonge ondernemer dat hij auto’s, een paardentrailer en een heftruck uit het zicht van de curator heeft gebracht. Een deel werd verkocht. Twee dure auto’s werden na een anonieme tip in een schuur in Hijken en het vakantiehuisje van de familie teruggevonden. Ook werd er met de hypotheekaanvraag voor de woning in De Kiel geknoeid, zei de officier.

De wietplantage werd in juli 2013 in de ouderlijke woning van R. in De Kiel ontdekt. Agenten ruimden 1300 planten. Het openbaar ministerie ziet alleen voldoende bewijs om de moeder en stiefvader voor de hennepteelt te laten vervolgen. Het kan haast niet anders, meende de officier, dan dat Robbin van deze kwekerij af wist. Maar dit alleen is onvoldoende om de man hiervoor te vervolgen. De moeder en stiefvader wachten nog een ontnemingsvordering van 1,7 miljoen euro. Dit geld is met de hennepteelt verdiend en moet worden teruggehaald, vindt het openbaar ministerie. Hierover volgt nog een procedure.

De rechtbank doet uitspraak op 30 november.

Advocaat Robbin R.; ‘Door hennep is alles mis gegaan’

De wietkwekerij onder de woning in De Kiel heeft de succesvolle carrière van de 24-jarige Robbin R. behoorlijk besmet. Dit zei Cees Eenhoorn, de advocaat van Robbin R. tijdens de rechtszitting in Groningen.

Robbin R kreeg als 15-jarige landelijke bekendheid met zijn succesvolle handel in brommobielen. Later zette hij de handel voort in ‘echte’ auto’s. Hij werd in 2011 uitgeroepen tot de jongste veelbelovende ondernemer van Drenthe. De familie stond volgens de advocaten als snel bekend als ‘de hennepfamilie van De Kiel’.

Er werd beslag gelegd op de bankrekeningen, waaronder de zakelijke rekening van Robbin R. ‘Het faillissement van de onderneming was niet nodig geweest. Sterker nog; had voorkomen kunnen worden’, zei Eenhoorn. Het was volgens de advocaat al snel duidelijk dat Robbin niets met de hennepkwekerij te maken had. En werd die zaak tegen hem geseponeerd.

Een maand na de ontdekking van de hennepkwekerij ging Auto Zwaluw BV, het bedrijf dat door Robbin werd geleid, failliet. De curator die dit faillissement afwikkelde deed aangifte van onttrekking van goederen aan de inboedel en ondeugdelijke administratie. Zeker drie auto’s en een paardentrailer waren verdwenen.

De trailer was zelfs buiten de curator om verkocht. ‘Maar die hoorde niet tot de inboedel’, zei Eenhoorn. De advocaten vroegen voor de meeste beschuldigingen vrijspraak. De familie zou hooguit een werkstraf opgelegd moeten krijgen, zeiden de verdedigers. De zaak is dan nog niet afgedaan. Mocht de rechtbank in de hennepzaak tot een veroordeling komen, dan vordert het openbaar ministerie nog een ontneming van het illegaal verdiende geld. Dit bedrag kan oplopen tot 1,7 miljoen euro.

menu