OM eist celstraf voor aanrijden agenten Emmen

Voor poging tot doodslag op een vrouw in Erica en het bewust aanrijden van agenten in Emmen is dinsdag 3,5 jaar cel geëist tegen een 25-jarige man uit Beverwijk.

Achtervolging

De verdachte Jeff R. werd 10 december vorig jaar achtervolgd door meerdere politiewagens, omdat hij zijn 39-jarige ex-vriendin in Erica en moeder van zijn kind en haar 70-jarige vader ernstig zou hebben mishandeld. R. ging er vandoor in haar auto en heeft bij een benzinestation aan de Hondsrugweg getankt zonder te betalen. De verdachte, die onder invloed van alcohol was, negeerde een stopteken van de politie die hem met drie auto’s met zwaailicht achterna gingen.

De agenten hadden ondertussen een melding gekregen dat de man mogelijk vuurwapengevaarlijk was. Ze hebben verklaard dat ze koste wat kost wilden voorkomen dat hij het centrum van Emmen in zou rijden. Het was koopavond. De agenten konden de man klemrijden in de buurt van de rotonde bij de Odoornerweg en Valtherzandweg. Met getrokken pistolen heeft de politie hem uiteindelijk uit de auto gekregen en in de boeien geslagen.

Verwondingen

Zijn ex-vriendin heeft heeft verklaard dat R. geprobeerd heeft om haar keel dicht te knijpen. Hij ontkent dat. De striemen in haar nek zijn volgens R. veroorzaakt door ruige seks die ze hadden in kamer van Hotel Ten Cate in Emmen. Zijn ex heeft gezegd dat hij haar heeft gedwongen om op 9 december mee naar het hotel te gaan. De volgende dag meldde hij zich bij het huis van haar vader. Toen zou de mishandeling van de vrouw en haar vader hebben plaatsvonden.

Een arts heeft geconstateerd dat de vrouw tien verwondingen over haar hele lichaam had. Als het dichtknijpen van de keel was doorgezet, had dat haar leven kunnen kosten, concludeert de arts. Dat kwalificeert de officier van justitie als poging tot doodslag. De officier acht R. ook schuldig aan poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel op agenten in één van de politiewagens. Zij waren met hun voertuig op de weg gaan staan om hem tot stoppen te dwingen.

Roadblock

De officier stelt dat de agenten een roadblock wilden vormen. ,,Maar de agenten zagen R. met hoge snelheid recht op hen afkomen.” Er volgde een botsing met forse schade. R. was op verlof uit de gevangenis toen hij in Emmen werd opgepakt. De officier wil dat van dat geëiste 42 maanden cel, zes maanden voorwaardelijk worden opgelegd met een proeftijd van drie jaar.

De advocaat van R. vroeg om vrijspraak. ,,De politie zat fout, agenten zijn gaan spookrijden. Ze hebben R. frontaal aangereden. De manier waarop de achtervolging plaatsvond, was buitenproportioneel.” De advocaat vindt dat de verkeersongevallen analysedienst volledig onderzoek had moeten doen naar de botsing. De officier is het met dat kritiekpunt eens. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.