OM eist celstraf voor vuurwerkhandel via Instagram

Voor vuurwerkhandel via Instagram dreigt voor een 22-jarige man uit Peizermade een celstraf van twaalf maanden. Het Openbaar Ministerie eiste dat hiervan drie maanden voorwaardelijk moeten zijn.

De man bood vanaf 2015 via Instagram en WhatsApp illegaal en zwaar vuurwerk aan zoals cobra’s, nitraten en vlinder-crackers. De politie kwam de man eind 2016 op het spoor nadat drie minderjarigen in Winsum werden opgepakt vanwege illegaal vuurwerk. De jongens in Winsum kochten dit vuurwerk via het Instagram-account 'vuurwerk050'.

Illegale handel

De agenten zochten naar de beheerder van dit account en kwamen bij een IP-adres (het inlogadres) in Groningen terecht. Dat adres werd gebruikt door de 22-jarige man uit Peizermade die daar toen regelmatig verbleef. De agenten hielden de man in 2017 aan en namen zijn telefoon in beslag. Uit dat onderzoek kwam de illegale handel naar voren.

De man hield bij de politie zijn kaken stijf op elkaar. Pas op zitting bekende hij de handel. Hij deed dat voor de lol, maar hij was nu wijzer geworden, zei de man vandaag tegen de rechters. De officier van justitie was hiervan niet onder de indruk. Ze vond dat de man berekenend te werk was gegaan.

Minderjarigen

De officier tilde er zwaar aan dat de man zijn handel op social media aanbood. Zijn doelgroep via Instagram bestond met name uit minderjarigen. ,,Je moet dit maar in huis onder het bed hebben liggen”, zei de officier, ,,Het massa-explosief is allesvernietigend". De aanklaagster vond het ook kwalijk dat de man in 2017 opnieuw zijn handel promootte, terwijl hij het vermoeden had dat de politie onderzoek naar illegaal vuurwerk deed.

De man is niet eerder voor een misdrijf veroordeeld. Dit was volgens de officier een strafverminderende omstandigheid. Willem Schoo, de advocaat van de man, vond dat het jeugdstrafrecht moest worden toegepast. ,,Mijn cliënt is zelf nog een puber, hij woont nog thuis. Een gevangenisstraf breekt voor hem alles af. Hij raakt zijn baan kwijt, zijn vrienden. Het is algemeen bekend dat je vaker slechter dan beter uit de gevangenis komt”, zei de raadsman.

De rechtbank doet 21 januari uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.