OM eist celstraffen tegen brandstichtende neven uit Hoogeveen

Tegen een 31-jarige man uit Hoogeveen is dinsdag 30 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk geeist. Hij is volgens de officier van justitie medeschuldig aan inbraak en brandstichting bij het clubgebouw van de duivenvereniging in Hoogeveen.

De 31-jarige is verminderd toerekeningsvatbaar. Samen met zijn 34-jarige neef brak de Hoogevener in oktober 2015 in bij de postduivenvereniging. Vervolgens stichtten ze brand om hun sporen uit te wissen. Het pand brandde volledig uit. Postduivenvereniging De Snelle Wieken kon geen doorstart meer maken.

De man geeft toe dat hij samen met zijn neef onder anderen vijftig zakken duivenvoer heeft gestolen, maar ontkent de brandstichting. Hij zegt dat zijn 34-jarige neef verantwoordelijk is voor de brand. Zijn neef zou de brand hebben gesticht om sporen van de inbraak te wissen.

Een paar weken later, in de nacht van 16 op 17 november, heeft de Hoogevener met zijn neef opnieuw ingebroken, ditmaal bij het gebouw van de ijsclub aan de Terpweg in Hoogeveen. Daarna zou de man de muur van het gebouw met wasbenzine hebben overgoten en in brand gestoken. De brand ging vanzelf uit. Toch is de schade ruim 5000 euro.

In juni vorig jaar heeft de 31-jarige man de Rover van zijn vriendin in brand gestoken. Hij had een paaltje geraakt met het voertuig. ,,Ik was bang dat mijn vrouwtje boos zou worden.” De schade probeerde hij vervolgens te verhalen op de verzekering. Dat zou hij eerder ook al gedaan hebben met de 45-kilometerwagen van zijn broer. De verdachte is net als zijn neef verminderd toerekeningsvatbaar en verslaafd aan drank en drugs. De officier van justitie vindt dat hij behandeld moet worden. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Tegen de 34-jarige neef werd vandaag 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk geëist. De twee Hoogeveners zitten zich sinds 24 november 2015 in voorlopige hechtenis.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.