OM eist geld van helende goudinkoper uit Noordscheschut

Het Openbaar Ministerie (OM) eist dat een 26-jarige goudhandelaar uit Noordscheschut 82.000 euro ‘crimineel geld’ terugbetaalt aan de Staat.

De man werd vorig jaar door de rechtbank veroordeeld tot vijftien maanden gevangenisstraf voor heling van gestolen gouden sieraden. Het gaat om de buit van plegers van woninginbraken in Hoogeveen, Hollandscheveld, Stuifzand, Ruinerwold, Dalen, Spier, Slagharen en Noordscheschut. De drie inbrekers zijn gelijktijdig met de goudhandelaar veroordeeld tot celstraffen van acht maanden tot 26 maanden.

De inbraken werden gepleegd tussen juli en december vorig jaar. De buit bestond voornamelijk uit kluizen met inhoud, geld, muntenverzamelingen, sieraden en gereedschap. Volgens de officier van justitie verkocht de heler uit Noordscheschut de sieraden door aan een goudhandelaar in Amsterdam.

De man zei dinsdag op een zitting voor de rechtbank dat hij veel minder heeft verdiend met de verkoop van de gestolen spullen dan het OM heeft berekend. ,,Ik heb zelf voor de sieraden moeten betalen. Het hoge bedrag dat wordt genoemd, heb ik nog nooit van mijn leven in handen gehad.” De inwoner van Noordscheschut stelt dat hij ook veel goud legaal heeft verkocht. ,,Ik heb twee winkels voor de inkoop van goud.” Over de hoogte van de criminele winst wordt al lang gediscussieerd tussen het OM en de advocaten. Het OM twijfelt aan de verkoopgegevens die door de man zijn overlegd. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.