De 52-jarige Peter O., die ervan wordt verdacht dat hij in zijn woonplaats Roden een 4-jarig meisje op straat heeft misbruikt, blijft in voorarrest. Dat heeft de rechtbank in Assen dinsdag bepaald in de eerste openbare strafzitting tegen de Rodenaar.

Volgens de officier van justitie kon hij worden opgepakt, doordat hij ruim een half jaar na het misdrijf terugkwam naar de buurt waar het meisje werd misbruikt. ,,Buurtbewoners hebben hem toen achterna gezeten. Zij hebben de politie gewaarschuwd.” O. was volgens de officier toen al in beeld als mogelijke verdachte. De politie ontdekte dat hij op oude foto’s op Google was te zien met de fiets, waarop hij zat op de dag van het zedenmisdrijf.

De Rodenaar heeft bekend dat hij 15 juni vorig jaar rond half vijf in de middag de kleuter heeft misbruikt. Dat gebeurde in een steegje dat leidt naar een speeltuintje. Een vriendinnetje van het meisje was getuige van het zedendelict.

Herkenbare camerabeelden

De politie toonde een week na het incident in Opsporing Verzocht vrij duidelijke en herkenbare camerabeelden van een fietsende man die het meisje zou hebben misbruikt. De politie koos er voor de beelden te laten zien omdat de man zich niet had gemeld. Het duurde nog bijna acht maanden voordat O. werd opgepakt. Sinds begin februari zit hij vast. De strafzaak is nog niet inhoudelijk behandeld. O. en zijn advocaat waren niet bij de zitting.

Volgens de officier heeft de man verklaard dat hij de bewuste dag niet van plan was om een kindje te misbruiken. Zijn verklaring is dat hij op zoek was naar mogelijkheden om schennis te plegen, zijn geslachtsdeel te tonen. Met schennispleging was hij naar zijn zeggen al langer bezig. Waarom de man zich aan het meisje vergreep, kan hij niet goed verklaren.

Fiets teruggevonden

De verdachte is inmiddels onderzocht door een psychiater. Volgens de officier heeft hij een borderlinestoornis en wordt hij door de deskundige verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De fiets van de man bleek overigens gestald bij het voetbalveld. Het rijwiel is door de politie teruggevonden in de opslag van Rijkswaterstaat. De inhoudelijke behandeling van de strafzaak is gepland op 2 september.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe