OM: notoire hoteloplichter behandelen voor gokverslaving

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen een notoire oplichter een veel lagere straf geëist dan in september vorig jaar door de rechtbank in Assen werd opgelegd.

De 33-jarige verdachte, zonder vaste woon-of verblijfplaats, werd door de rechtbank veroordeeld tot 2,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Bij het gerechtshof in Leeuwarden eiste advocaat-generaal (AG) Hans Pieters acht maanden cel.

Die substantieel lagere eis staat niet op zichzelf en heeft alles te maken met de veranderde proceshouding van de verdachte. Liep hij bij de behandeling van de rechtszaak nog voor zijn verantwoordelijkheden weg, in hoger beroep heeft hij vrijwel alles toegegeven wat hem wordt verweten. Het lijstje strafbare feiten liegt er niet om: de man heeft vanaf november 2014 tot mei 2015 – samen met een 38-jarige medeverdachte- tien hotels opgelicht, door er te overnachten en niet te betalen.

Gokverslaving

Het duo sliep onder meer zonder te betalen in hotels in Ruinen, Ommen, Veendam en Borger. Verder heeft de man zich zeven keer schuldig gemaakt aan internetoplichting en heeft hij in 2013 een juwelier in Oosterbeek voor meer dan 30.000 euro opgelicht. De drijfveer om mensen op te lichten was zijn gokverslaving. Daarvoor wil de man zich nu laten behandelen. Hij staat al op de wachtlijst van een forensische verslavingskliniek.

De verdachte zit nu een eerder voorwaardelijk opgelegde straf uit in gevangenis de Karelskamp in Almelo. Volgens zijn advocaat staan er nu nog 37 maanden aan straffen open. De advocaat vond dat behandelen 'een hoger goed' moest zijn dan afstraffen. Daar was de AG het deels mee eens: Pieters vond dat de verdachte in ieder geval nog acht maanden moet uitzitten.

Package deal

Het aantal maanden dat overblijft zou dan voorwaardelijk opgelegd moeten worden, in combinatie met een extra lange proeftijd van vijf jaar. 'Een soort van package deal', noemde Pieters het, waar de maatschappij uiteindelijk het meest bij gebaat zou zijn. Verder zou het hof de man moeten verplichten de behandeling te ondergaan, met eventueel een ambulant vervolg, en zou hij onder toezicht van de reclassering moeten komen te staan.

Het gerechtshof in Leeuwarden doet op 3 oktober uitspraak.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.