Rechtbank in Assen.

OM over geweldsexplosie doodgewone jonge man uit Assen: 'Slachtoffer had wel doodgeslagen kunnen worden'

Rechtbank in Assen.

Omstanders dachten dat hij hem dood zou slaan, zo hard ging de Assenaar (25) los op het slachtoffer in een uitgaansnacht op straat in Assen. ,,Ik heb uit paniek geslagen. Daarna ging alles heel snel”, verklaart hij.

Het is een doodnormale, welbespraakte jongeman met een goede baan die donderdag voor de rechtbank zit. Maar hij wordt wel verdacht van een poging tot doodslag. Hem hangt mogelijk een lange gevangenisstraf boven het hoofd. De man lijkt dat nauwelijks te beseffen en komt ogenschijnlijk kalm over als de rechters hem bevragen. Hij kent het slachtoffer. Ze zijn zeker geen vrienden, maar hebben eerder ook geen ruzie gehad. ,,We hebben op dezelfde basisschool in Beilen gezeten.”

Terug naar die zomernacht van 2020. De politie krijgt 19 juli een melding over een mishandeling in de Kerkstraat in Assen, ter hoogte van tapasbar Manolitos. Het slachtoffer zit onder het bloed en wordt naar het ziekenhuis overgebracht. ,,Uit het niets heb ik klappen gehad”, verklaart hij later. ,,Ik weet niet hoe of wat er is gebeurd. Ik werd in het ziekenhuis wakker.” Het slachtoffer heeft meerdere botbreuken in zijn gezicht, zoals gebroken oogkassen.

Veel getuigen

De politie hoort dezelfde avond twee jonge vrouwen die getuige waren van de mishandeling. Later worden nog heel veel andere getuigen gehoord. ,,Het leek alsof hij hem wilde doodslaan”, verklaren meerdere getuigen. Iemand heeft de verdachte horen roepen: ‘Genoeg klaar.‘ Daarna zou hij het slachtoffer op de grond hebben gegooid. Ze zien hem tien of wel twintig vuistslagen geven en later ook twee schoppen tegen het hoofd.

Omstanders lukt het met moeite om de verdachte van het slachtoffer af te krijgen. Een vriendin spoort haar vriend aan: ‘Doe iets. Hij slaat hem dood.’ Die vriend geeft de Assenaar een schop. Dan lukt het om hem los te trekken. ,,Dat was zijn redding”, vertellen andere getuigen tegen de politie. ,,Ik heb een of twee klappen gegeven”, zegt de Assenaar. ,,Meer kan ik echt niet herinneren. Toen ik die schop kreeg, heb ik misschien in paniek nog om me heen geslagen.”

Gezellige avond

De avond was heel gezellig begonnen, vertelt de verdachte. ,,We waren met vrienden in de stad een hapje eten. We hadden een paar biertjes gedronken. In café Napoleon zouden we nog een biertje nemen. Onderweg kwam ik buiten een bekende tegen, waar ik een praatje mee maakte. Ik wilde ook naar het café lopen. Toen kwam die jongen langs mij lopen. Hij zei: R. wat kijk je me stoer aan.”

De verdachte zegt dat hij werd geprovoceerd. ,,Hij zei: ‘Kom nou kankerlijer’. Ik deed een stapje naar achter. Toen zei hij: ‘De volgende keer als je alleen bent pak ik je en je geile moeder ook. Ik gaf hem een duw. Hij gaf mij een klap. Daarna ging het allemaal heel snel.” De reclassering omschrijft de Assenaar als een probleemloos iemand. Hij heeft geen problemen op het gebied van geld, werk of alcohol en drugs. ,,Ik heb fout gehandeld, maar hij had mij ook niet moeten provoceren”, vindt de verdachte.

Hoofd is een zeer kwetsbaar deel van het lichaam

Volgens de officier van justitie zijn heel veel objectieve getuigen gehoord. ,,Bijna alle getuigen verklaren ook over schoppen tegen het hoofd als het slachtoffer op de grond ligt en dat hij veelvuldig met de vuist tegen het hoofd is geslagen. Met kracht met de vuist en de voet schoppen en slaan tegen het hoofd kan leiden tot de dood. Het hoofd is een zeer kwetsbaar deel van het lichaam.”

1,5 jaar cel geëist

De provocatie als die zo zouden zijn gedaan zoals de verdachte zegt, vindt de officier vervelend. ,,Maar het zijn zeker geen ernstige bedreigingen. Het is toch niet normaal als je zo uit je plaat gaat en in blinde woede losgaat op een persoon. Ook voelt het alsof de verdachte zich nog steeds niet verantwoordelijk voelt voor wat er is gebeurd. Zo’n houding baart zorgen voor de toekomst.” De officier eist 1,5 jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu