Verdachte Hala E. heeft enkele dagen voor de moord op Marcel Hoogerbrugge medicijnen gestolen bij een oudere, zorgbehoevende vrouw in Meppel. Dat is de stellige overtuiging van het Openbaar Ministerie. Exact dezelfde cocktail aan medicijnen is in het bloed van het slachtoffer gevonden.

Donderdag is bijna 3,5 jaar na de moord de strafzaak begonnen tegen E. De 49-jarige Hoogevener werd op 20 december 2017 onder het bloed aangetroffen in zijn bed door zijn ouders. Zijn schedel was ingeslagen door waarschijnlijk een metalen voorwerp Met veel geweld, de bloedspatten zaten overal.

Volgens het OM heeft Hala E. vermoedelijk in de nacht van 18 op 19 december Marcel vergiftigd door allerlei medicijnen in zijn drank te doen. Hij zou daardoor versuft zijn geraakt, mogelijk in diepe slaap gevallen. Daarna zou E. zijn schedel hebben ingeslagen. Meerdere getuigen hebben verklaard dat de vrouw op 16 december op bezoek is gegaan bij een kennis in Meppel, een oudere, zorgbehoevende vrouw die haar al zestien jaar niet had gezien. Ze vertelde later aan zorgverleners dat E. heel geagiteerd was, dat zij haar geld had gegeven en haar huissleutels.

Verschillende soorten pillen gestolen

Een zorgmedewerkster ontdekte dat uit de medicijnbaxter van de Meppelse mevrouw allerlei verschillende soorten pillen zijn verdwenen. Na de dood van Hoogerbrugge bleek dat van al deze medicijnen sporen in zijn bloed zaten. Uitgesloten wordt dat hij de medicatie zelf heeft genomen. Volgens zijn familie is hij wars van medicijnen, zijn huisarts heeft dat bevestigd. E. ontkent in alle toonaarden dat ze iets met de moord te maken heeft. Ze gaf toe dat ze bij de mevrouw in Meppel was geweest. ,,Maar dat was op 30 december.” Na de moord dus. Alle getuigen spreken haar tegen.

Al haar vijf telefoons dagen uit de lucht

Nog een opvallend gegeven. E. had vijf telefoons en dertien simkaarten. Op 16 december verdwijnen ze allemaal uit het netwerk. Pas 19 december vroeg in de ochtend komen al haar telefoons weer in de lucht. E. heeft daar geen goede verklaring voor. Dan over haar alibi. Waar was zij in de dagen dat Hoogerbrugge is vermoord? Ook daar heeft E. geen goede verklaring voor. Ze zei in de rechtbank dat ze het zich niet precies kan herinneren. ,,Ik ben op zoveel plaatsen geweest.”

E. kwam bij de politie in beeld nadat DNA en vingerafdrukken werden gevonden op glazen met medicijnresten in de woning van Hoogerbrugge. Later is ook DNA gevonden op een kussen van het slachtoffer. Er zijn veel pauzes tijdens de zitting. E. zou een paar maanden geleden een hersenbloeding hebben gehad, waardoor ze zich niet lang kan concentreren.

Boze mails

Een ander opmerkelijk voorval dat naar voren kwam in het onderzoek naar de moord: Ongeveer twee weken voor zijn dood wordt Hoogerbrugge door zijn vader wakker gebeld. Zijn zoon reageert: ,,Waarom bel je me zo vroeg?” Het is half zes in de avond. Hoogerbrugge is stomverbaasd en zegt tegen zijn vader; ,,Ik zal toch niet vergiftigd zijn geweest? Ik slaap normaal nooit zo lang.” Uit telefoongegevens blijkt dat E. rond de dag van de mogelijke vergiftiging in de buurt of in de woning van de Hoogevener is geweest.

De dagen daarna heeft Hoogerbrugge meerdere boze mails gestuurd naar E. ,,Je speelt spelletjes met mij’, schrijft hij. ,,Je hebt de stekker uit de telefoon gehaald. Elke keer als jij bij mij bent geweest, is er iets geks gebeurd. Jij bent stiekem bezig en wat is het doel? Zoetjes aan word ik de spelletjes zat en ga ik wat ondernemen. ” Op internet speurde hij naar informatie over haar. Tegen zijn vader zou hij hebben gezegd dat er iedere keer iets vreemds gebeurde als zij er was.

,,Als hij boos is, stuurt hij lelijke berichten. Naar iedereen die hij kent”, verklaarde E. voor de rechtbank. ,,Dat is zijn karakter. Ik heb de mails nooit geopend.” E. claimt dat zij een succesvolle zakenvrouw was en geen financiële problemen had. Toch zou zij tussen de 100.00 en 150.000 euro hebben geleend van haar vriendin en de zussen en de moeder van haar vriendin.

Burgemeester van Hoogeveen

Ook van de familie Urlings, de voormalige burgemeester van Hoogeveen en zijn vrouw, leende zij geld. Ze hadden nog 5500 euro van haar te goed. Hala E. woonde geruime tijd in de bovenwoning van het echtpaar toen zij als Soedanese vluchteling naar Hoogeveen kwam. Jaren later is E. naar Engeland geëmigreerd. Zij kwam nog regelmatig in Hoogeveen. Anderhalve week na de moord heeft ze nog een paar dagen bij de familie Urlings geslapen. Kort daarna, op 8 januari, is zij terug naar Engeland gegaan. Daar werd ze in de zomer van 2018 gearresteerd.

De zitting gaat vrijdag verder. Dan komt de officier van justitie met haar strafeis en advocaat Ronald Knegt met zijn pleidooi.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe