OM: voldoende feiten wijzen op betrokkenheid overleden Assenaar bij zedenmisdrijf

De plek in de speeltuin in Peelo, waar de 32-jarige Assenaar om het leven kwam. Foto: ANP

Er zijn voldoende feiten die erop wijzen dat de overleden Martin (32) betrokken was bij een zedenmisdrijf in de speeltuin in Assen. Dat zegt het Openbaar Ministerie (OM).

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie wil niet zeggen waaruit de feiten bestaan. Ook wil het OM niet zeggen of er filmbeelden van het incident zijn. ,,Vanwege de privacy van betrokkenen doet het OM verder slechts beperkt mededelingen over het onderzoek.’’

OM: bericht om rust te laten terugkeren

De reden van het OM om dit bericht toch naar buiten te brengen is volgens een woordvoerder om de rust te laten terugkeren. ,,We merken dat deze gebeurtenis erg leeft in de media en sociale media. Daar gaan allerlei verhalen rond, de een meer op waarheid berust dan de ander. Wij vonden het belangrijk de zekerheden die wij hadden met de buitenwereld te delen.’’

De betrokkenen zijn vooraf geïnformeerd, een familierechercheur heeft de nabestaanden van de overleden man op de hoogte gesteld.

Marco Out burgemeester van Assen reageert dinsdagavond met een korte verklaring: ,,Het is goed dat er meer duidelijkheid is gekomen. Opnieuw een heel verdrietig en lastig bericht voor alle betrokkenen. Zij hebben aangegeven behoefte te hebben aan rust. Ik hoop dat die wens wordt gerespecteerd.”

Doodsoorzaak blijft tot nu toe onduidelijk

De precieze doodsoorzaak van de 32-jarige man blijft na het eerste onderzoek onduidelijk, zegt het OM. Verder onderzoek van het NFI moet daarover meer uitsluitsel geven. Dat kan enige tijd duren.

Wat vooraf ging

Op zaterdag aan het begin van de middag kreeg de politie een melding dat een man zich ongepast gedroeg naar een 4-jarig kind in de speeltuin aan de Iemstukken in Assen. Daar zou op dat moment een kinderfeestje gaande zijn. Buren zouden de man in bedwang hebben gehouden met een zogenaamd burgerarrest.

Toen de politie arriveerde, bleek de man niet meer aanspreekbaar en overleed hij ondanks reanimatiepogingen. Daarop werden de vijf mannen die hem in bedwang hielden aangehouden. Op zondag werden ze in vrijheid gesteld omdat er geen aanwijzingen zouden zijn dat ze de man mishandeld hebben.

Redenen om verdachten in vrijheid te stellen

Er waren vier redenen om de verdachten vrij te laten, zo meldt een politiewoordvoerder. Dat waren de getuigenverklaringen, de verklaringen van de verdachten zelf, de eerste schouw waaruit geen aanwijzingen voor mishandeling kwamen en andere onderzoeksmiddelen die de politie heeft ingezet.

Omdat de politie opzet uitsloot bij de verdachten, konden ze niet meer worden vastgehouden voor doodslag. De politie ziet hen nog wel als verdachten met betrokkenheid tot de dood van Martin. Pas nadat die resultaten van het nadere onderzoek naar de doodsoorzaak van de man bekend zijn, wordt er besloten of de verdachten al dan niet vervolgd worden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe