De voormalige eigenaar (73) van een viswinkel en een viskraam in Beilen heeft ontucht gepleegd bij twee minderjarige meisjes die tussen 2009 en 2013 bij de man werkten of klusjes voor hem deden. Dat zei de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Assen.

Tegen de man, die tegenwoordig in de Randstad woont, is een jaar gevangenisstraf geëist. De slachtoffers zijn inmiddels jonge twintigers. Ze hebben in 2018 samen aangifte gedaan.

De jonge vrouwen kenden elkaar destijds niet. Uit het politiedossier blijkt dat de twee elkaar pas later op initiatief van de oudste hebben ontmoet. Daarna besloten ze aangifte te doen.

Het jongste slachtoffer heeft verklaard dat de man haar tussen 2009 en 2012 wel twintig keer heeft betast, vastgepakt en gekust. Zij was 11 jaar toen het voor het eerst gebeurde. Het meisje deed vooral klusjes voor de man, omdat ze te jong was om reguliere werkzaamheden uit te voeren. Zo maakte zij het duivenhok voor hem schoon.

Meisje moest mee naar kamertje

Volgens haar verklaring moest zij vaak mee naar een kamertje voor de uitbetaling van het geld voor de klusjes. In dat kamertje zou de man zich aan haar hebben vergrepen. Als zij wegwilde, ging hij voor de deur staan. Het stopte toen een vriendinnetje een keer mee ging. Die mocht niet naar binnen.

De vriendin merkte dat er iets mis was. Daarop vertelde het slachtoffer wat er was gebeurd. Het meisje vertelde het ook tegen haar moeder. Die confronteerde de vrouw van de visboer met het verhaal. Maar die wuifde alles weg.

Het destijds 15-jarige slachtoffer heeft verklaard dat zij in mei 2012 twee uur lang door de man is lastiggevallen in de viskraam. Hij zou haar continu hebben betast. Meteen daarna heeft het meisje ontslag genomen. De verdachte bevestigde bij de rechtbank dat de jonge vrouwen ooit voor hem hebben gewerkt. Verder wilde hij niets zeggen. ,,Ik ontken alle beschuldigingen en in overleg met mijn advocaat beroep ik me op mijn zwijgrecht.’’

Psychische problemen

De twee vrouwen hebben tegen de politie gezegd dat er waarschijnlijk meer meiden zijn misbruikt door de man. Ze hebben contact gehad met een meisje dat zelf heeft verteld dat de verdachte ook aan haar had gezeten. Zij wilde geen aangifte doen.

De twee slachtoffers hebben naar eigen zeggen veel psychische en sociale problemen gehad door wat hen is overkomen. Ze zijn allebei onder behandeling geweest van de GGZ.

Volgens de officier van justitie kan worden bewezen dat de verdachte ontucht heeft gepleegd met twee heel jonge meisjes. ,,De slachtoffers hebben niet gedurfd om eerder naar buiten te brengen wat er is gebeurd. Ze waren bang voor de gevolgen.’‘

,,De twee meisjes zaten allebei in een afhankelijke positie. Hij was veel ouder en hun werkgever. Het gaat om twee meisjes die op dat moment in de bloei van hun leven zijn en dan geconfronteerd worden met een veel oudere man die zich aan hen vergrijpt.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank