OM wil 1,7 miljoen euro hennepwinst van moeder uit De Kiel. Ook cel geëist voor faillissementsfraude met autobedrijf

OM: 3,4 miljoen verdiend met wietkwekerij.

Een 59-jarige vrouw uit De Kiel moet 1,7 miljoen euro betalen, omdat zij heeft meegeprofiteerd van de opbrengst van een hennepkwekerij in een ondergrondse ruimte van haar woning. Dat heeft de advocaat-generaal woensdag geëist in een hoger beroep dat is behandeld bij het gerechtshof in Zwolle.

In de woning van de vrouw werd in juli 2013 een kwekerij met 1340 hennepplanten ontdekt. Zij woont daar tot op de dag van vandaag met haar zoon. Die was in 2011 nog uitgeroepen als jongste succesvolle ondernemer van Drenthe. Volgens het Openbaar Ministerie is met de wietkwekerij in totaal 3,4 miljoen euro verdiend. Haar toenmalige partner (69) uit Groningen moet van de advocaat-generaal de helft van dat bedrag terugbetalen.

De Groninger zei bij het hof dat hij alleen verantwoordelijk was voor de kwekerij. De vrouw hield vol dat zij nooit heeft geweten dat er een grote hoeveelheid wietplanten onder haar huis stonden. Volgens de politie was er bij het huis een duidelijke wietlucht waarneembaar. Maar de vrouw verklaarde dat zij dat nooit heeft geroken.

Auto’s doorgesluisd naar andere bv

De advocaat-generaal acht haar verklaring ongeloofwaardig. ,,Hennepgeur gaat overal inzitten. Die geur kan je niet ontgaan. Bovendien betaalde zij de exorbitante stroomrekening.” De vrouw is volgens het OM ook schuldig aan hypotheekfraude, verduistering, witwassen en faillissementsfraude. Een autobedrijf van haar zoon ging in 2013 failliet. Zij zou samen met haar zoon auto’s en paardentrailers hebben doorgesluisd naar een andere bv. Ook was geknoeid met de boekhouding.

Haar destijds 24-jarige zoon is in 2016 veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf. Net als een aantal medeverdachten heeft hij zich bij die straf neergelegd. De moeder en haar voormalige partner zijn wel in hoger beroep gegaan. De vrouw was via een stichting de directeur-bestuurder van het autobedrijf van haar zoon. Daarom wordt zij door het OM ook verantwoordelijk gehouden voor de fraude die is gepleegd.

Verdachte vrouw: alleen op papier bestuurder

Voor het hof zei de vrouw dat zij uitsluitend op papier de bestuurder was van de bv. ,,Mijn zoon heb gewoon als moeder geholpen. Toen hij begon als ondernemer was hij nog geen 18 jaar en mocht hij geen bankzaken doen. Van de boekhouding wist ik niets af. Ik heb wel koffie gezet en schoongemaakt in het bedrijf en heel af en toe een factuur betaald. Dat was het. Ik heb helemaal geen verstand van auto’s. Het faillissement was een grote klap voor mij.”

Volgens de advocaat-generaal blijkt uit verklaringen van toenmalige medewerkers dat de vrouw wel de touwtjes in handen had. ,,Mevrouw heeft zich schuldig gemaakt aan faillissementsfraude op grote schaal, waarbij voertuigen aan de boedel zijn onttrokken en de administratie niet op orde was, terwijl dat haar verantwoordelijkheid was. Er is sprake van ernstige benadeling van de schuldeisers.”

13 maanden cel geëist

Tegen beide verdachten is naast de ontneming ook 13 maanden gevangenisstraf geëist. De Groninger heeft volgens het OM minder strafbare feiten gepleegd, maar heeft wel een strafblad. Hij is eerder veroordeeld voor hennepteelt en heeft voor die zaak nog een ontnemingsbedrag van ongeveer 80.000 euro openstaan. Volgens de Groninger is het bedrag dat is berekend voor de wietkwekerij in De Kiel veel te hoog. ,,De wietplanten hadden stress en daardoor was de opbrengst een stuk lager, er kwamen minder henneptoppen vanaf.”

De advocaat van de vrouw vroeg om een werkstraf op te leggen en geen gevangenisstraf. Zij vindt dat de ontnemingsvordering moet worden afgewezen. De rechtbank oordeelde juli 2018 dat het niet redelijk was om het bedrag te verdelen over het stel, omdat de vrouw naar haar oordeel een veel kleiner aandeel had in de wietteelt dan de Groninger. Het OM vindt nog steeds dat ze allebei de helft moeten betalen. Het hof doet over twee weken uitspraak.

menu