OM wil 3 miljoen afpakken van cocaïnebende uit Meppel

De veroordeelde leden van de cokesmokkelbende uit Meppel moeten bijna drie miljoen euro betalen aan De Staat. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM).

Door de bende is 90 kilo cocaïne vanuit Zuid-Amerika in een partij kokosnoten verscheept naar de haven van Antwerpen. Vanuit de haven is de coke naar Meppel gebracht, verwerkt en doorverkocht. Zeven mannen zijn in 2017 door de rechtbank veroordeeld voor hun betrokkenheid. Saied H. (35) uit Meppel kreeg de hoogste straf: acht jaar gevangenisstraf.

OM op jacht naar winst criminele organisatie

H., die ook veroordeeld is voor vuurwapenbezit, leidde volgens de rechtbank in 2014 en 2015 een criminele organisatie die zich bezig hield met drugssmokkel, handel in coke en de productie en export van speed. Het OM gaat nu op jacht naar de winst die de bendeleden met de drugshandel zouden hebben gemaakt. Maandag is hierover een regiezitting bij de rechtbank in Assen. H. moet als het aan het OM ligt bijna twee miljoen euro crimineel geld ophoesten.

Kasboek

Van zijn toenmalige rechterhand Ivo J. (29) uit Emmeloord wil de officier van justitie een kleine 300.000 euro. J. heeft met 37 verklaringen en zijn kasboek over de drugsdeals volgens de rechtbank een belangrijke bijdrage geleverd aan het opsporingsonderzoek. Maar het OM wil het geld dat hij met de criminele handel verdiende, wel terug.

Bij de 34-jarige Kamel A. uit Meppel gaat het volgens de berekeningen van het Openbaar Ministerie om ruim 400.000 euro en bij Willem S. (45) uit Dronten om ruim 100.000 euro. De 36-jarige Mel. E. (36) uit Meppel, toenmalig seksclubeigenaar en jeugdvriend van bendeleider H., moet van het OM bijna 80.000 euro betalen. Bij Hassan H. (de 55-jarige oom van de bendeleider) en Pascal W. (46) gaat het om bedragen van ruim 36.000 euro en 55.000 euro.

Bedragen door advocaten betwist

Het gaat om voorlopige bedragen die vrijwel zeker door de advocaten van de mannen worden betwist. Op de regiezitting in de rechtbank in Assen kunnen ze eventuele onderzoekswensen kenbaar maken en aangeven op welke punten ze het niet eens zijn met het OM. Doorgaans volgt daarna een schriftelijke procedure over de ontneming, waarna de officier van justitie met een eindbedrag komt. Uiteindelijk bepaalt de rechtbank hoeveel de mannen moeten betalen.

Bendeleider H. zit inmiddels bijna vier jaar vast

Bovendien zijn vijf verdachten in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank. Een van hen is de vriendin van Saied H. Zij is veroordeeld tot 120 uur werkstraf en een maand voorwaardelijk. De Meppelse heeft volgens de rechtbank wel bewust meegeprofiteerd van het criminele geld van haar geliefde. Maar van haar wordt door het OM geen geld teruggevraagd.

H., die inmiddels bijna vier jaar vast zit, heeft zich bij zijn straf neergelegd. Dat geldt ook voor Ivo J. en Kamel A. Wanneer het hoger beroep van de anderen door het gerechtshof wordt behandeld is nog niet bekend.

menu