OM wil 40 mille van vergistingsboer

coevorden/zwolle Opnieuw eist het Openbaar Ministerie (OM) een boete van 40.000 euro, waarvan de helft voorwaardelijk, tegen de Drentse Duurzame Energie bv.

Dit bedrijf voorzag in 2015 een biovergister aan het Alte Picardiekanaal in Coevorden van mest van buiten het bedrijf. Daarmee zou het acht maanden lang de voorwaarden van de vergunning hebben overtreden. Als het aan het OM ligt, krijgt de oud-eigenaar een werkstraf van 240 uur, waarvan ook de helft voorwaardelijk.

De oud-eigenaar, de 55-jarige Henk N. uit Amersfoort, had in 2014 een biovergister overgenomen die een tijd had stilgelegen. Volgens voorschriften mag hij alleen mest voor de vergister gebruiken van het bijbehorende rundveebedrijf. Daaruit werd met hulp van bacteriën duurzame energie gewonnen.

Tijdens de zogenaamde opstartfase werd hem toegestaan om mest van buiten aan te voeren, zodat de bacteriën konden groeien. De opstartfase zou zo’n drie maanden duren, ongeveer tot eind 2014. Maar de bacteriën wilden maar niet aanslaan, zo legde N. uit. Dus heeft hij tot eind augustus 2015 externe mest aangevoerd.

Achteraf is berekend dat het om meer dan 5 miljoen kilo moet gaan en om 165 vrachtwagens. N. heeft dit nooit aan de gemeente gemeld. En Coevorden zag juist extra streng toe, omdat er in het verleden meerdere klachten over de biovergister waren geweest. Dus uiteindelijk deed de politie ’s morgens vroeg een grootscheepse inval, ten overstaan van N.’s kinderen en zijn buren.

Ook heeft hij een dwangsom van 25.000 euro moeten betalen. Dat allemaal was voor N. zo traumatisch dat hij uiteindelijk is gestopt als ondernemer, vertelde hij het hof. De bio-installatie is overgenomen door Mestdistributie Twente bv, die de mest al leverde in 2015.

Dat bedrijf stelde bij het hof dat de effectieve boete geheel niet in verhouding is. N. en zijn bedrijf zouden in de verlengde opstartfase geen winst hebben gemaakt en er zou geen milieuschade zijn geweest.

Volgens het OM is er wel enige winst gemaakt. Daarom moet N. – als hij schuldig wordt bevonden – nog eens ruim 4000 euro terugbetalen aan de staat.

Het hof doet uitspraak op 26 september.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.