OM wil 5 jaar cel voor verhandelen minderjarig meisje

Een 48-jarige man uit Steenwijk hoorde dinsdag 5 jaar cel tegen zich eisen voor mensenhandel en het uitbuiten van een minderjarig meisje. Via een website werd een 16-jarige aangeboden voor seks op een parkeerplaats in Ruinerwold.

In juli vorig jaar deed een man een melding bij de politie dat op parkeerplaats De Ruinen een man een meisje tegen betaling voor seks aanbood. Hij bood daarbij ook zichzelf voor seks aan. Rond middernacht hield de politie Andries B. bij zijn woning aan. In zijn auto zat een half ontkleed meisje van 16 uit Zwolle.

Van kwaad tot erger

Ze leerden elkaar kennen in de loop van 2017 via een chatsite, zei B. ,,Toen ik haar leeftijd kreeg te horen, schrok ik me rot. Maar ook toen hij haar leeftijd wist, stopte hij niet. Ze hadden seks en het werd van kwaad tot erger. Op haar initiatief werd ze aangeboden om seks met derden te hebben tegen betaling, zei B.

Op zijn telefoon zijn meerdere afspraken te vinden. Niet alleen voor seks op de parkeerplaats in Ruinerwold, maar ook in een loods in Steenwijk. Een van de afspraken zou zijn met acht mannen tegelijk.

Beschadigd meisje

Het slachtoffer is een beschadigd meisje: ze heeft eerder in een gesloten kliniek gezeten en was begin 2017 een tijd vermist. B. werkt als sociotherapeut in een tbs-kliniek juist met beschadigde personen.

Door de liefde zag hij haar achtergrond niet, zei hij. Hij poogde zelfs voor een van zijn cliënten van de tbs-kliniek een afspraak met de Zwolse te regelen, blijkt uit het dossier. Er was een hotelkamer geboekt en in chats wordt duidelijk aangestuurd op een trio tussen het slachtoffer, de tbs'er en hemzelf.

B. ontkent dat het zo ver is gekomen. De aangeefster ziet zichzelf niet als slachtoffer. Ze staat niet achter de vervolging van B., zei ze in haar slachtofferverklaring. ,,Ik heb er geen enkele schade aan overgehouden.'' Ze wil ook niet dat de verdachte nog langer vast blijft zitten.

836 foto's

B. moet de cel in voor mensenhandel, uitbuiting en het vervaardigen en doorsturen van kinderporno, vindt het Openbaar Ministerie echter. Hij had 836 foto's en filmpjes van de aangeefster.

Een jarige tbs'er stuurde hij een foto van haar blote borsten. Dat het meisje naar eigen zeggen vrijwillig meewerkte, doet er strafrechtelijk niet toe. Minderjarige meisjes moeten beschermd worden, zei de officier, zeker tegen mannen als B. die haar misbruiken. Hij zag haar als seksobject, ,,een meisje net zo oud als zijn eigen zoon''.

Vonnis op 26 februari.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.