OM wil 8,5 ton van veroordeelde snackboer

De 46-jarige Mannes T. (46) uit Hollandscheveld bestrijdt dat hij ruim 850.000 euro heeft verdiend met wiethandel en de verkoop van illegaal vuurwerk. Dat bedrag moet T. van het Openbaar Ministerie (OM) terugbetalen aan de Staat.

De Drent is in 2010 tot drie jaar cel veroordeeld voor grootschalig handel in hennep en vuurwerk. Het OM en T. zijn al jaren in gevecht over het bedrag dat hij met zijn criminele activiteiten van 2007 tot en met 2009 verdiend zou hebben. De inwoner van Hollandscheveld heeft een snackwagen, waarmee hij op evenementen staat. T. zegt dat hij daardoor veel contant geld had.

Op een rechtszitting dinsdag bleek dat de officier van justitie vasthoudt aan de terugvordering van ruim 8,5 ton crimineel geld. Het bedrag dat T. uiteindelijk moet betalen, valt waarschijnlijk lager uit. Een deskundige heeft op verzoek van zijn advocaat in opdracht van de rechtbank de boekhouding van de snackboer bestudeerd. Zij komt tot de conclusie dat T. in de genoemde periode inderdaad ook contant geld verdiende met de verkoop van patat, frikadellen en kroketten aan consumenten. Dat heeft het OM niet meegenomen bij de berekening.

De hoogte van het bedrag heeft deze deskundige niet kunnen vaststellen. Zij kon niet achterhalen hoe groot de winstmarges op snacks zijn bij verkoop vanuit een kraam op evenementen. De rechtbank heeft de officier van justitie dinsdag de opdracht gegeven om de FIOD in te schakelen voor een berekening van de gemiddelde winstmarge van snackwagens bij festiviteiten. Dat moet binnen zes weken gebeuren. Overigens is T. ook in hoger beroep veroordeeld voor handel in wiet en illegaal vuurwerk. De straf viel wel iets lager uit. Na de zomervakantie wordt de ontnemingsvordering waarschijnlijk afgehandeld.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.