OM wil bijna 80.000 euro crimineel geld van jonge wietkweker uit Uffelte

Een 23-jarige wietkweker uit Uffelte moet bijna 80.000 euro crimineel geld terugbetalen aan de Staat. Dat zei de officier van justitie bij de rechtbank in Assen. Het gaat volgens de officier om het minimale bedrag dat hij heeft verdiend met de illegale teelt van hennep.

In de wietkwekerij in de gehuurde loods in Meppel van de verdachte werd 19 april 2017 een inval gedaan. In het pand aan de Galgenkampsweg in Meppel werd een geheime gang gevonden die leidde naar twee kwekerijen met in totaal 870 hennepplanten. De verdachte zei tegen de politie dat hij alles zelf heeft ingericht en dat hij pas zes weken bezig was. De man verklaarde dat hij nog niet had geoogst.

Crimineel geld

De officier acht het op basis van onderzoek aannemelijk dat hij veel langer bezig was: al vanaf december 2015. ,,Ik kan dat niet wettig en overtuigend bewijzen, maar wel aannemelijk maken. Dat is niet voldoende voor de strafbare feiten, maar wel voor de vordering ontneming van crimineel geld.” De officier stelt dat er misschien wel vijf keer is geoogst. ,,Er is in elk geval een keer geoogst.”

Oud-ijzerhandelaar

Bij de rechtbank ontkende de man dat. De verdachte houdt vol dat hij, toen de inval werd gedaan, net begonnen was. De politie heeft hem voorgehouden dat het onmogelijk was dat hij de grote professionele kwekerij en elektriciteit zelf had ingericht. ,,Ik noem geen andere namen. Ik wil zelf de consequenties nemen.” De man handelde in oud-ijzer en zegt dat hij de loods had gehuurd om ijzer en witgoed op te slaan. De verdachte verklaarde dat het financieel slecht ging en dat hij als laatste redmiddel met de hennepteelt was begonnen.

Werkstraf van 200 uur geëist

Naast de terugbetaling van crimineel geld is tegen de man een werkstraf van 200 uur en een maand voorwaardelijke celstraf geëist. Zijn advocaat Tineke Pieters vindt dat het dossier aan alle kanten rammelt. ,,Er is een inval gedaan op basis van een dorpsroddel dat iemand van een woonwagenkamp een hennepkwekerij had.” De man heeft geen strafblad. De advocaat verzocht de rechtbank de straf te matigen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

menu