OM wil documentaire over 'moordbroers' verbieden

Het Openbaar Ministerie hoopt met een kort geding te voorkomen dat een documentaire over de strafzaak tegen Admilson en Marcos R. wordt uitgezonden.

De ‘moordbroers’ hebben in 2012 in het Dwingelderveld Berend Smit uit Dwingeloo om het leven gebracht. In 2013 vermoordden ze in Exloo het echtpaar Veenendaal. Het Openbaar Ministerie werkte in eerste instantie mee aan de documentaire. ,,We wilden met onze medewerking voorkomen dat er een te eenzijdig beeld van het strafproces naar buiten kwam, namelijk alleen de zijde van de advocatuur”, legt woordvoerder Manon Hoiting namens het OM uit.

Bij het Openbaar Ministerie mochten documentairemakers Maria Mok en Meral Uslu de voorbereiding richting de zitting filmen, waaronder een afdelingsoverleg over de zaak. „Vlak voor de eerste zittingsdag trok het OM ineens de stekker eruit”, zegt Uslu. De familie Veenendaal heeft grote moeite met de filmopnames. Advocaat Richard Korver, die de nabestaanden bijstaat, zegt dat de familie niet tot in de lengte van dagen in de media geconfronteerd wil worden met hetgeen er is gebeurd. De dochter en zoon van het echtpaar brachten donderdag tijdens het hoger beroep hun ongenoegen nog eens onder woorden: ,,Het verbaast me dat mensen geen respect tonen naar ons en toch nog een documentaire willen maken, we verdienen beter.”

„Nu nabestaanden aangeven dat ze de film te belastend vinden, willen we dat de beelden die bij ons gefilmd zijn uit de documentaire worden gehaald”, zegt Hoiting. De journalisten zijn dit niet van plan. „Korver dreigde met een kort geding toen we al een jaar aan het filmen waren. Het OM koos eieren voor zijn geld omdat hun imago in het geding zou komen”, zegt Uslu. Volgens de journalisten komt de persvrijheid met deze kwestie in gevaar: „Wij willen de nabestaanden Veenendaal niet schofferen en hebben alle begrip voor de emoties die bij hen leven.

Deze emoties kunnen en mogen er echter niet toe leiden dat het de nabestaanden zijn die bepalen wat, wanneer en wie over de moordbroers publiceert.” De documentaire is af en de bedoeling is dat de film na de uitspraak van het hoger beroep wordt uitgezonden. „Zonder dit materiaal hebben we geen documentaire”, zegt Uslu. De zitting van het kort geding is op 8 november.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.